Oчекивана одлука суда, остаје проблем злоупотребe овлаштења у БиХ

09.03.2017 Актуелно

„Сви смо знали да ће се управо тако нешто десити, али нисмо очекивали да ће то бити тако брзо. Очигледно је овај суд свјестан проблема у односима у БиХ, те је зато и ужурбао своју процедуру“, оцијенио је предсједник Српске.

Додик упозорава да је овом одлуком само један проблем ријешен, те остаје онај главни – злоупотребе овлаштења, јер је неко покушао да у име БиХ премјести одлучивање из Предсједништва БиХ у сарајевску Вијећницу и да сагласност за дјеловање некадашњем агенту БиХ пред судом у Хагу Сакибу Софтићу.

Предсједник је истакао да нема повјерења у Тужилаштво БиХ, због чега позива Тужилаштво Републике Српске да против Софтића покрене кривични поступак за лажно представљање и злоупотребу овлаштења, како би се цијела та ситуација „рашчистила“.

„Око тог питања је постигнут одређени ниво јединства у Српској, иако нисмо успјели да у Народној скупштини обезбиједимо јединство свих. Неки су одмах сљедећи дан потрчали у Савјет министара БиХ и показали да нису достојни да представљају Републику Српску, нити да било шта учине“, сматра Додик.

Он је додао да управо оваква одлука суда у Хагу показује колико је Република Српска била у праву и да се због тога не смије одустати од овог питања, јер овај случај није ријешен.

„Он је тек почео, јер је суштина у лажном представљању и обмањивању јавности. Добро је што је то и урађено, сви смо знали да ће се то десити, чак мислим да је и Бакир Изетбеговић о томе на тај начин размишљао, али није добро што се увела нова пракса – одлучивање једних у име свих. То не може да се дозволи“, поручио је предсједник Српске.

Додик сматра и да је СДС погријешио када није прихватио јединствен наступ у смислу реаговања на ову ситуацију. „Мислим да се поново морамо вратити овом питању злоупотребе у представљању БиХ“, закључио је Додик.

Архива