Hарод ће на изборима наредне године рећи ко га најбоље представља

26.03.2017 Актуелно

„Ријеч је о људима који су сто година опозиција у Републици Српској, а Изетбеговић их је као политички мањину и нерепрезентативне узорке узео у заједничке институције и зато сада имамо проблеме на нивоу БиХ“, рекао је Додик Срни у Новом Саду.

Он је напоменуо да се они нису успјели одупријети Изетбеговићу када је ријеч о ревизији пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом у Хагу.

„Вјерујем да су избори 2018. године за све то најбоља мјера и да ће народ рећи ко то и на какав начин најбоље представља оно што је бит и осјећај народа. Ја сам на страни народа, и онда када ми доносе санкције и када ми Америка утврди санкције“, навео је Додик.

Он је навео да је све вријеме уназад присутно настојање Бошњака да у парламенту и Савјету министара придају себи значај који немају, те да се редовно одржавање сједница парламента сведе на то да се ништа не одлучује и не доносе никакви закључци.

Предсједник Српске је рекао да се ништа не може ни донијети док се о томе не договоре два ентитета.

„Мимо девет надлежности у БиХ, искључиво се на дневни парламента БиХ може ставити оно што је уговором договорено између власти Републике Српске и ФБиХ, само на тај начин. Они то избјегавају зато и немају ефикасност па онда јаучу пред западњацима како не функционише БиХ“, објаснио је Додик.

Он је оцијенио да би БиХ, када би се свела на Устав, могла да постане ефикасна, а да оваква каква је сада има пуно проблема у функционисању.

„Е сад се ту појаве неки људи који мисле да имају мисионарску улогу да они нешто рјешавају. Кључно питање је задржати статус и улогу Републике Српске у БиХ и то је оно што ми у Српској радимо“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ конципирана као државна заједница, да има заједнички ниво власти, а да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, те да није никаква влада БиХ.

„Заједнички парламент треба да се састаје само када имају питања из девет надлежности које БиХ иначе има“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је БиХ свих година била препрека Српској, која није могла да реализује многе пројекте, иако је то жељела.

„Власт и Влада Републике Српске, као и остале институције за нас су од примарног интереса, јер нам БиХ није донијела добро“, рекао је Додик и нагласио да ће увијек рећи да Српска није спремна за улазак у било какве аранжмане са НАТО-ом, ако Србија остане неутрална.

Предсједник Српске је поручио да не би могао да прихвати да НАТО граница буде Дрина, те да се за то никада неће залагати.

„Пошто то њима не одговара, онда им Милорад Додик помало нешто и смета. Нажалост има Срба који распирују таква очекивања и дају неке сагласности, али ја нисам тај. Ја јасно кажем да Република Српска неће дати сагласност ни за шта у БиХ што није примарно у интересу Србије“, нагласио је Додик.

Он је додао да је тако било и када је ријеч о Косову и његовом признању, те да је данас ниво односа који БиХ има са Косовом мањи него што има Србија.

„Ми на том плану ништа нећемо мијењати као што нисмо дозовлили да се уведу санкције Русији када су нас прогласили да смо руска интересна зона, али то је све ствар политика које ми водимо“, закључио је Додик који се данас у Новом Саду сусрео са предсједником Владе Аутономне покрајине Војводине Игором Мировићем.

Архива