Додик: Српска ради на пројектима од регионалног значаја

16.03.2017 Актуелно

Додик је, након састанка са предсједником Владе Србије Александром Вучићем, рекао новинарима да је идеја да се реализују пројекти који имају регионални значај, уз подршку ЕУ.

Он је нагласио да је Србија већ испланирала пројекте регионалног карактера и изградњу ауто-пута који треба да иде преко Вишеграда. Додик је рекао да је Српска заинтересована за тај пут који води до Сарајева и жели да учествује у одређивању трасе.

„Република Српска жели да учествује у томе, да то буде у интересу људи који ту живе“, истакао је Додик.

Он је нагласио да Српска оно што започне и заврши, те да не зна да ли друге земље приступају томе на исти начин.

Када је ријеч о пројектима у вези са жељезницама, он је навео да то, као и финансирање, треба да понуде одређене структуре, а Република Српска ће учествовати у сваком пројекту регионалног карактера.

Додик је рекао да још није ријешен проблем са Хрватском у вези са изградњом моста на Сави и да постоји опструкција, иако је Српска учинила све да његова реализација почне што прије.

Он је апеловао да структуре ЕУ и институције у БиХ које имају надлежности и Хрватска размотре како да заврше тај пројекат.

Одговарајући на питање да ли је са Вучићем разговарао о посјети Берлину, Додик је истакао да је Вучића Њемачка препознала као лидера који може да гарантује стабилност у региону, будући да су и ЕУ и Њемачка изразиле забринутост за стање у региону.

Додик је рекао да веома цијени оно што је Вучић урадио као премијер, што је својом жељом и енергијом да направи промјену допринио томе да Србија напредује.

Он је нагласио да Вучић и његова политичка оријентација имају подршку Српске, јер је јака и стабилна Србија гарант регионалне безбједности, а значајно помаже и Републици Српској.

„Јака Србија је и наш, национални и државни интерес Републике Српске“, поручио је Додик.

Архива