Додик: Пренијећу захвалност Москви за све што чини

02.03.2017 Актуелно

Из руске Амбасаде у БиХ потврђено је да ће Додик током посјете Москви одржати предавање на Московском државном институту за међународне односе.

Организатори предавања су Балкански клуб МГИМО, а догађај је подржало и Представништво Републике Српске у Русији.

Додик је јуче изјавио да ће званичнике Руске Федерације током предстојеће посјете Москви упознати о главном проблему у функционисању БиХ, која је сада најбруталније нападнута активностима бошњачко-муслиманске политичке елите предвођене Бакиром Изетбеговићем.

Додик је рекао да Изетбеговић у континуитету спроводи политику негације Републике Српске, увијек тражећи нове замке.

„Сада је то ревизија пресуде против Србије за геноцид, а раније је постојала иницијатива да се у Савјету безбједности донесе резолуција која би Србе означила геноцидним. Још једном ћу захвалити Русији што до тога није дошло. Биће ово разговор пријатеља“, рекао је Додик за „Спутњик“.

Предсједник Републике Српске истиче да је ријеч о редовној размјени мишљења о актуелним питањима у региону и да ће се из прве руке упознати са ставовима које Русија има о томе.

Додик је рекао да ће Москви представити развој политичке ситуације у БиХ, прије свега у Републици Српској.

„Намјера ми је да их упознам са чињеницом да је Српска стабилна, без обзира на огромне притиске којима је изложена у континуитету, да проналазимо начине да одговоримо на економске и социјалне изазове, а у политичком смислу задржавамо стабилност кроз рад институција“, рекао је Додик.

Он истиче да ће саговорнике у Москви информисати да Република Српска наставља са политиком неодобравања санкција Русији, без обзира на то што се сваки пут јављају нови притисци да се БиХ томе придружи.

„Чврст став Републике Српске је да то не учини“, каже Додик и додаје да ће у Москви бити ријечи и о економским темама.

Додик истиче да Српску јако интересује позиционирање око гасовода који би требао да дође у регион.

„Ми желимо да будемо дио тих рјешења. Разговараћемо и о недавном састанку који је господин Сергеј Лавров /министар спољних послова Русије/ имао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, на коме се говорило о Рафинерији у Броду. Хрватска страна упорно настоји да прикаже проблем који не постоји и да тако анимира не само њихове органе, већ и европске“, каже Додик.

Предсједник Српске је подсјетио на подршку Русије у спречавању покушаја Бошњака да покрену ревизију пресуде против Србије, истичући да је управо руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов тим поводом сазвао састанак Савјета за спровођење мира.

„Захвални смо руској страни што је имала осјећај за тренутак и што је иницирала овакав састанак. Први пут да се на било који начин о поступцима Бошњака огласи неко међународно тијело. Без обзира на то што је то по нама било благо, захваљујући амбасадору Иванцову дошли смо до позиције да коначно, изузимајући глас Турске, дошло до одређеног јединства“, рекао је Додик.

Он је истакао да су људи морали да виде да је то прекршај свих правила и процедура, гдје је Изетбеговић одлучивање из зграде Предсједништва БиХ пренио на сарајевску Вијећницу.

„То није случајно, тамо не само да постоји табла која означава да су Срби геноцидни, већ је читаво обавјештајно одјељење смјештено у тој згради. Оно је наставак ратног АИД-а, безбједносне структуре коју је формирао његов отац“, рекао је Додик.

Предсједник Српске се поново захвалио Иванцову што је тим поводом сазвао састанак Савјета за спровођење мира. „Потпуно сам сигуран да је то било координисано са Москвом и за то ћу захвалити“, рекао је Додик.

Архива