Додик: Изетбеговић показао да је БиХ фикција

14.03.2017 Актуелно

Додик је након састанка са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем поручио да је БиХ са Изетбеговићем само у функцији мајоризације и деградације других народа.

Према његовим ријечима, кршење Устава БиХ на овај начин и стварање лоше атмосфере тражи и кривичну и политичку одговорност.

„Изетбеговић је изгубио свој капитал, нестало му је досадашње подршке међународне заједнице, која је напокон заћутала, што је добро, јер ствари у БиХ требају рјешавати људи у БиХ. Ја бих се заложио и вратио на изворни Дејтон, овлаштења, а деградације које су учињене морају бити исправљене“, сматра Додик.

Он је истакао да се политички баланс, који налаже изворни Дејтонски споразум, поново мора успоставити. „Нека Изетбеговић бира хоће ли бити БиХ, јер је и покренуо ту лавину разоткивајући фикцију својим арогантним понашањем“, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске сматра да се садашње стање у БиХ мора ријешити дијалогом, као и да БиХ не смије ући у било какву ескалацију насиља, чак и ако дође до њеног распада.

„У суштини је Изетбеговић највише допринио томе да чујемо на европском нивоу да на Балкану постоје двије земље у распаду. Повјерења нема, не може ни бити, није га ни било. Оно је било фиктивно, стварано дуго времена на бази једне потребе да се покаже да је БиХ више створена због странаца, а не њеног народа, јер би у том случају имали договор о много чему, а не би на овај начин функционисали“, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је позвао на разговоре, наводећи да „није спреман да сједи годинама без помака“, те упозорио да БиХ чека још више проблема уколико се не почне прихватати заједнички став свих, без наметања од једне стране.

„Наша политика у Српској је да нико у име нас не може говорити и она се апсолутно подудара са оном код Хрвата у БиХ – да нико никоме не бира представнике, већ да је дугорочна стабилност искључиво могућа под условом да се суверенитет који имају народи Уставом БиХ мора поштовати без икаквих спекулација које би могле довести до тога да се направи дестабилизација самог система“, нагласио је Додик.

Он је додао је бошњачки политички врх у посљедњих 20 година био „првак свијета“ у томе да деградира могућност договора, због чега ће платити политички цех у будућности, те истакао да ће морати да се навикну да постоје заједнички органи који имају своју процедуру и да је немогуће на тај начин дјеловати.

„Уколико неко жели стабилност у БиХ, не може у име других одлучивати. Заједничке институције морају бити заједничке, а не да буду мајоризоване и да се ниво одлучивања пренесе из зграде Предсједништва у Вијећницу“, закључио је Додик.

Према његовим ријечима, заједничке институције већ дуго нису корисне, Савјет министара БиХ не остварује своје обавезе, а застој је и у Парламентарној скупштини БиХ.

„Занима нас да Савјет министара, који је помоћни орган Предсједништва, остварује своју функцију координације у вези са свим питањима и са владама ентитета, те да се у том погледу постиже договор који је неопходан“, рекао је Додик.

Он је навео да тамо не постоје никакви одрживи договори, осим оних које Савез за промјене има са Изетбеговићем.

Додик је рекао да је на данашњем састанку договорено да се настави процедура у вези са законом о Уставном суду БиХ и страним судијама, потврдивши да остаје ранији договор о овом питању.

„Наше екипе су већ формализовале тај приједлог и појавићемо се када буде политички сврсисходно да покушамо да то питање ријешимо“, додао је Додик, поновивши свој став да се мора ријешити и питање Суда и Тужилаштва БиХ.

Говорећи о Реформској агенди, Додик је поновио да је Српска испунила све обавезе, а Федерација БиХ и ниво БиХ нису, због чега Репузблика Српска има проблеме и дијели судбину застоја.

„Немогуће је да Република Српска испуни све своје обавезе и на крају дијели судбину казне Међународног монетарног фонда и да нема те реализације“, истакао је Додик и поручио да је и то доказ да „неко неће БиХ“.

Он је напоменуо да Српска, иако незадовољна БиХ, није ни за какву дестабилизацију, већ за изворни Дејтонски споразум.

„Немамо повјерења у оно што је урадио високи представник и нећемо стати са тим. Нећемо заборавити да је отимао надлежности Српској и хрватски народ деградирао у погледу одлучивања у Федерацији БиХ, то тако више не може“, нагласио је Додик.

Он сматра да БиХ може базично функционисати ако се дозволи да народ бира своје представнике.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је задовољан добром сарадњом СНСД-а и ХДЗ-а, те да им је дугорочан циљ да стабилизују страначке односе и оне који треба да генеришу добру сарадњу два народа, али не на штету трећаг, већ га позивају на сарадњу.

„Бошњаци не могу посматрати Србе или Хрвате у политичком смислу као некога кога могу мајоризовати и наметнути, већ се морају договарати. Када то схвате, онда ће и овдје много ствари бити лакше“, додао је Додик.

Он је поручио да ова сарадња има амбицију да стабилизује дугорочно односе не само између партија, већ са свима.

Архива