Додик: БиХ није политички одржива

17.03.2017 Актуелно

„Ја сам политичар и водим рачуна да ништа што радим не доведе до насиља. Ствари у Републици Српској и БиХ морају да се рјешавају дијалогом“, истакао је Додик.

Он је вечерас за „Фејс ТВ“ изјавио да БиХ не може у политичком смислу да преживи, али да није једини који о томе говори.

„Ако и буде некад неког разлаза, онда то мора да иде на миран начин, без пријетњи. Увијек сам говорио да сам за изворни Дејтонски споразум и то је сасвим легитимна политичка позиција у којој и Дејтон и Устав морају да се поштују. Легитимна је ствар да се Срби, Бошњаци и Хрвати у БиХ договорају без утицаја странаца“, нагласио је Додик.

Он је истакао да се сва отворена питања морају рјешавати дијалогом.

„Дефинитивно мислимо да треба ријешити питање страних судија у Уставном суду БиХ, питање рада Суда и Тужилаштва БиХ који немају уставну основу, и за то нам је потребан нови договор“, поручио је предсједник Републике Српске.

Додик сматра да је сасвим видљиво да је политички бошњачки круг у Сарајеву веома политизовао Суд и Тужилаштво БиХ, те да и ту чињеницу треба ставити на дневни ред.

Према његовим ријечима, ако се не може постићи унутрашњи договор у БиХ, онда треба покушати миран процес који ником неће сметати, а обезбиједиће трајан мир.

„Апсолутно је јасно да било какви жестоки процеси сада нису добри. Ја нисам авантуриста, нити желим да Српску уведем у авантуру, али то не значи да Република Српска нема свој политички став и да не промишља своју будућност“, нагласио је предсједник Српске.

Он је поменуо и унутрашње проблеме међу Бошњацима, те истакао да ни Срби ни Хрвати нису задовољни стаусом у БиХ, тако да „БиХ, изгледа, сада највише одговара странцима који се овдје вјежбају и ништа више“.

„Могу да разумијем љубав према БиХ коју Бошњаци имају, али ја сам ту неутралан. Међутим, та љубав не може никоме да буде наметнута. Функционална БиХ може да буде прихватљива и без љубави, али ми не можемо да волимо неку фикцију. Ми једноставно не прихватамо ничије жеље за доминацијом или мајоризацијом, и због тога нико не треба да се љути“, истиче Додик.

Он каже да је бошњачки народ добар, радан и поштен, али да не заслужује политичку елиту коју има у Сарајеву, која му сије илузију и која га не води ка реалности бољег живота.

„Оваква БиХ није логична и зато се залажем за дијлог који ће обезбиједити мир. Зашто не би био легитиман наш захтјев да се БиХ демилитаризује?“, упитао је Додик.

Додик је рекао да сецесија Републике Српске није на дневном реду.

„О референдуму о отцјепљењу Републике Српске разговарао сам са неким важним званичницима. Референдум, као и било која активност у вези са сецесијом Српске нису на дневном реду и то савршено добро знају сви који нападају мене и Републику Српску“, рекао је Додик.

Говорећи о српско-бошњачким и српско-хрватским односима у БиХ, Додик је рекао да је добро да Срби и Бошњаци имају добре односе, али да сматра да односи Срба и Хрвата у БиХ не смију да буду на уштрб Бошњака.

„Ми Срби немамо баш разлога да будемо бјанко повјерљиви према Бошњацима, поготово имајући у виду причу о меморандуму о напуштању Југославије, као и нелегитимном референдуму о изласку БиХ из те Југославије“, рекао је Додик.

Он истиче да би то можда и отишло у заборав да бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, као и његов отац Алија, није покушао, сада из Вијећнице, а не из парламента, да говори у име БиХ у којој нису сви окупљени.

Додик је нагласио да Бакир Изетбеговић, као ни његов отац, не могу одлучивати у име српског народа и да такви односи међу Србима и Бошњацима не могу да буду добри.

„Нећу одустати да као предсједник Републике представљам и браним Републику Српску“, поручио је Додик.

Архива