Добра сарадња Српске и Србије није никакво инаћење

31.03.2017 Актуелно

„Не би било нормално да не сарађујемо, а сарађивати и подржавати се је сасвим нормално“, рекао је Додик, који је истакао да је јака и моћна Србија, утицајна међу великим силама, већа гаранција и за Републику Српску.

Додик је синоћ за ТВ Хепи рекао да чињеница да се ЕУ није придружила америчким санкцијама против њега, што у најмању руку представља неоубичајену ситуацију, и да зна да је премијер Србије Александар Вучић учинио максималан напор у том погледу.

„Обично када Америка неког са ових простора санкционише, то прати и ЕУ“, рекао је Додик, коментаришући то што је Вучић рекао њемачком канцелару Ангели Меркел да би увођење санкција Брисела против Додика био једностран потез који не води ничему.

Наводећи да жели мир и стабилност, Додик је истакао да је Републици Српској отето много надлежности из Дејтонског споразума, зато што су више од 20 година скрајнули Србију, која није могла да се покаже као гарант Дејтонског споразума.

„Данас је сасвим другачија ситуација у том погледу. Када причам са људима из међународног фактора у Сарајеву, они се питају шта сад Србија каже по неком питању. Они процјењују какав је став Србије, а раније их није уопште ни било брига шта каже“, рекао је Додик.

Говорећи о страдању Срба у региону, Додик је рекао да Срби морају да разумију да је питање слободе српског народа питање државе и да, ако Срби немају државу, немају ни слободу, због чега страдају.

„Историјска лекција коју ми носимо на овим просторима, гдје је Република Српска и шире, управо је та. Да су Срби имали своју државу 1941. године, не би нам се десио Јасеновац“, рекао је Додик.

Додик каже да није случајна кованица „босански Срби“, наводећи да се тиме желе подијелити Срби у БиХ од Срба у Србији.

Он је поновио да је први пут у посљедњих 15 година чуо да је неко /у Србији/ рекао да Србе више нико неће дирати и да Србија има довољно снаге и потенцијала да одбрани Србе гдје се год налазили, као што је рекао Вучић.

„То је недвосмислена порука не само овог времена, него и оно што ми очекујемо и за сва будућа времена, без обзира ко био предсједник Србије. То је завјет Србије који мора да се јасно каже нама /у Републици Српској/, који смо често били изложени многим стварима“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Вучић предложио заједничко обиљежавање значајних историјских датума, као и да је интервенисао одлучујуће да Поштанска штедионица Србије узме обвезнице Републике Српске и тиме помогне Српској.

Коментаришући некадашње покушаје да се дестабилизује Српска наводим социјалним немирима који су кренули из Федерације БиХ, Додик је рекао да се стално нешто смишља у том погледу.

„То је била озбиљна најава да се доводе људи из Зенице у Бањалуку да протестују због социјалних проблема. То је на ивици сукоба и потпуно погрешно. То само могу да смисле они који сједе негдје далеко у неким канцеларијама и вјежбају се на нама“, рекао је Додик, који је на ТВ Хепи гостовао заједно са Вучићем. /

Архива