Црнадак и Говедарица воде губитничку политику

05.03.2017 Актуелно

Додик је рекао да је он јуче на скупу у Сарајеву указао да се задржава европски пут БиХ, на проблем механизма координације и на чињеницу да Реформска агенда није испуњена зато што то нису испунили заједнички ниво БиХ и ФБиХ, док су Црнадак и Говедарица говорили о Српској као о леглу криминала, корупције, о радио-телевизијском систему који је необјективан и недемократски и тражили од Европе да то у својим извјештајима саопшти.

„То говори најбоље о њима“, рекао је Додик и напоменуо да из ФБиХ готово да се није чула ниједна ријеч критике на то шта се дешава у ФБиХ.

Додик је истакао да се он први обраћао на састанку представника политичких странака потписница Реформске агенде са Могеринијевом, и да су, када је указао на проблем механизма координације који није урадио Савјет министара БиХ, сви учесници састанка, па и Могеринијева, реаговали на тај начин, схвативши да је потребно да се механизам координације успостави.

Он је рекао да је једини говорио о томе да није разумљиво ни кретање Европе и проблеми које Европа има, и да је у том погледу чак и неколико учесника управо на ту опсервацију говорило о потреби да се разумију ти услови.

Додик је рекао да је на састанку указао на то да је недопустиво да на путу БиХ према међународним институцијама неко покушава да то злоупотријеби, као што је то учинио члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

„Све је то слушао и Црнадак, Говедарица и остали који су ту били. Његова импресија је његов проблем. У суштини, имао сам квалитетан приступ и рекао шта јесте проблем“, рекао је Додик, реагујући на оптужбе Црнатка на његов рачун, након састанка са Могеринијевом.

Он је подсјетио да је Црнадак био у групи која је покушала да наметне Републици Српској онај механизам координације који је на тајној сједници усвојио Савјет министара БиХ, чији је Црнадак члан, и није ни реаговао, него чак и говорио да је то нешто што је добро.

„Касније се видјело да није добро“, рекао је Додик.

Он је навео да је сваку мјеру превршило то што су Говедарица и Црнадак на састанку са Могеринијевом острашћено лоше причали о Републици Српској, о томе како јавни сервис није демократски, док су други из ФБиХ хвалили и ФБиХ и БиХ и говорили оно што су жељели да чују ови из Европе.

„Ја сам на то реаговао. Рекао сам Могеринијевој да Црнадак злоупотребљава функцију министра, и хода по Европи и свијету и лаже о Републици Српској. И то сам рекао. Ако је то мекано, онда је то у реду“, нагласио је Додик.

За Говедарицу, Додик каже да не престаје да се са одушевљењем односи према термину „држава БиХ“, те да се одушевио и са Бакиром Изетбеговићем, који је „сносходљиво према Европи рекао да је спреман да се окрене будућности и да прошлост остави иза себе“. „Мој је приговор био: ‘Повуци тужбу па ћемо онда причати’, што наравно Црнадак неће да каже и што говори о његовој фрустрираности“, каже Додик.

Додик је рекао да се Црнадак, када је говорио о Републици Српској, „био сав заруменио, био црвен, што значи да је лагао“.

Реагујући на Црнаткову изјаву да се „све ово дешава јер су предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и он /Црнадак/ урадили велики посао у спречавању Изетбеговићеве ревизије тужбе против Србије“, Додик је рекао да је Црнадак имао три године да нешто уради, али да су те године показале неспособност и Црнатка и свих на нивоу БиХ да нешто учине.

„Ништа није ни учињено, а једино ћемо га памтити по томе што ни једна обична амбасадорка не зарезује његове ставове. То говори колико је он озбиљан политичар и министар“, рекао је Додик.

Он је навео да Црнадак покушава себи да припише за успјех активности на спречавању такозване ревизије тужбе против Србије пред Међународним судом у Хагу, али је напоменуо да су „око ревизије сви скочили у Републици Српској и нема никог ко је остао изван тог“.

„Ми смо мислили да је сада потребно да, управо због овог видљивог прекршаја Бакира Изетбеговића и злоупотребе, рјешавамо и друга питања. Они не мисле тако. То је њихова ревизија, то је њихова реформа и поданички однос“, рекао је Додик.

Због тога, Додик наглашава да је „Црнадак освједочени издајник Републике Српске“.

„Ако може отићи у Аустрију и било гдје на друга мјеста, гдје га пратимо и чујемо шта говори, и да упорно говори о лошој Републици Српској, онда то не може бити ништа него издајничка активност. Овај народ у Републици Српској мора да зна да је Црнадак скривени издајник у Републици Српској“, рекао је Додик, напоменувши да не зна колико је „тај јуначина Црнадак“ достојан да уопште нешто коментарише.

 

Архива