Bијек рехабилитације и уједињења српскoг народ

22.03.2017 Актуелно

Додик је данас у Старом Броду код Вишеграда, на обиљежавању 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ, рекао обраћајући се окупљенима да је истина о овом догађају била систематски скривана и да је чак и народ овог краја био спријечен да обиљежава страдање својих најмилијих у Другом свјетском рату.

Он је подсјетио и на Јадовно, Паг, Пребиловце, у којима су масовно убијани Срби у једном пројекту који је осмислила Независна Држава Хрватска, а који је говорио да Србе треба једну трећину побити, једну трећину покрстити и учинити тако да српски народ не постоји биолошки и генетски на овом простору.

„Свједоци смо да то није успјело, али и колико је било то страдање. Ми смо припадници народа који више не смије да не обиљежава та страдања, не смије да прећуткује истину да не би увриједили неког другог“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Србе у Старом Броду побиле усташе заједно са Нијемцима, а дио усташа биле су елитне муслиманске јединице тог времена, које су биле „хрватско цвијеће“, и настојале да простор од Сарајева, преко Романије, до Дрине очисте од Срба, јер су све хтјели за себе.

Додик је истакао да су Срби након Другог свјетског рата олако прихватили причу о братству и јединству, које је смишљено да се сатре истина о страдању српског народа, какво је било у Јасеновцу, у Старом Броду.

„Није било обиљежја, ничега, Срби нису могли да обиљеже таква страдања каква су била у Другом свјетском рату“, додао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби опет насељавали Сарајево, градили га деценијама, да се тамо концентрисао највиталнији, најинтелектуалнији и најважнији дио српског народа.

„И шта се дешава – морају поново пред истим нападом да исељавају из Сарајева, само тада нисмо дали да иду даље, већ да дођу овдје. Бранили смо ову српску земљу“, рекао је Додик.

Додик је изразио захвалност свим припадницима Војске Републике Српске која је успјела да одбрани српски народ да не доживи опет исту причу о страдању.

„На овој Дрини, која вијековима тече, нема мјеста да није обиљежено неко страдање Срба. И онда када су уз лелек са ћуприје на Дрини одлазила најбоља српска дјеца, отимана од српских породица да би била васпитана у другој култури и онда када овдје италијанске окупационе јединице нису дале да српски народ пређе преко моста на Дрини, него је морао да бјежи овдје низводно, надајући се Србији, тој вјечној нади српског народа, тој земљи коју сви волимо“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се не смије престати говорити о тим страдањима да се други не би наљутили.

„Побили су нас Хрвати и муслимани, њихове јединице у Другом свјетском рату, побили су нас овдје и тукли гдје год су могли да би затрли све што је српско. И нећу да ћутим, не смијем да ћутим, хоћу да говорим јер је то истина“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да је у Старом Броду у Другом свјетском рату страдало 6.000 Срба.

„Шта је са потомцима које је могла да подари та младост која је ту убијена. А онда се питамо што смо изгубили простор, што нас нема. Нема нас кад смо стално били страдалници, али морамо вратити енергију нашем народу, вратити вјеру и схватити да смо у времену отаџбинског рата овдје, у задњем историјском моменту успјели да формирамо Републику Српску и она није моменат тог времена него генеза свих страдања српског народа кроз историју“, истакао је Додик.

Он је нагласио да су Срби кроз све ратове страдали бранећи искључиво само своје просторе, своје домове, да нигдје нису ишли у освајачке ратове.

„Зато морамо да се окренемо Републици Српској и не смије нико да је доведе у питање, и онда када није баш најбоље сваком, Српска је далеко више од наших живота и онога што ми мислимо да јесте. Српска је одбрана наше слободе“, поручио је Додик.

Додик је нагласио да је слободу за српски народ искључиво могуће обезбиједити онда када има државу.

„Ако Срби немају државу, немају ни слободу, зато постоји Република Српска као држава“, истакао је предсједник Додик.

Он је поручио да та истина мора бити увијек говорена, додајући да се због тога од прошле године у Старом Броду обиљежава страдање српског народа, а да у наредном периоду треба изградити једно монументално обиљежје да свима који ту долазе скрене пажњу на оно што десило.

Додик је позвао начелника општине да ово обиљежавање не буде организовано само један дан, него да се организује дводневна конференција да се говори о ономе што је било забрањено да се прича, да се поново врати сјећање на страдање српског народа.

„Срби морају да буду окупљени данас око двије државе у овом историјском тренутку – Србије и Републике Српске. Не смијемо бјежати од тога, ако ми не прихватимо Републику као државу, нико нам је неће дати. Нама отимају државу“, поручио је Додик.

Он је истакао да се за то српски народ мора упорно борити због страдалника и у Броду, Јасеновцу и због страдалника у прошлом рату и свих оних који су морали да напусте своје куће из Сарајева и свих других мјеста, гдје Срби губе идентитет – православну вјеру, писмо, говор, крсну славу, све оно што кроз вијекове нису дозвољавали да се изгуби.

„Нисмо никакви босански Срби, ми смо Срби дио једног великог историјског народа, слободарског народа. Не смијемо да се бојимо да говоримо, колико год то кошта, на нашој страни је истина“, истакао је Додик.

Он је рекао да Србима данас покушавају да припишу геноцид они чији су преци над српским народом починили тај злочин.

„Геноцид је направљен над српским народом. Српски народ је страдао у прошлом вијеку и то је вијек страдања српског народа, а овај вијек биће вијек рехабилитације и уједињења српског народа“, поручио је Додик.

Архива