У току тендер за реструктурисање јавног дуга од 73 милиона КМ

20.02.2017 Актуелно

„То ће нам омогућити да у априлу донесемо одлуку о реструктурисању градског буџета и дугорочно на десетак година „испегламо“ градски дуг и тиме ослободимо дио буџетских средстава за развојне и комуналне потребе“, рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци резимирајући шта је урађено за 100 дана нове градске администрације.

Он је навео да је циљ да се ануитет на годишњем ниво смањи на 11 милиона КМ са садашњих 22 милиона КМ.

Говорећи о проблемима градске топлане, он је истакао да је у најтежој сезони до сада у смислу обезбјеђења услова њеног рада, омогућен континуитет гријања
и да се истовремено ради на припреми системског рјешења за топлану, које се већ 10 година одгађа.

„Сада је већ јасно да то треба бити нова инвестиција, нова топлана, нови енергент. Само је питање правног модела и партнера. Имамо два потенцијална пословна субјекта која су заинтересована за топлану“, рекао је Радојичић.

Он је навео да се у разговору са страним инвеститорима и банкама осјети њихова резервисаност за предузимање активности на овим подручјима због неповољних политичких односа у земљи.

Радојичић каже да је, ради побољшања пословног окружења, донесено низ одлука, међу којима се предвиђа смањење ренте за 5,13 одсто, предлажу додатна умањења накнада за грађевинско земљиште до 50 одсто, уведена је категорија посебног радног времена на захтјев угоститеља.

Он је додао да је, између осталог, покренута реорганизација у четири предузећа и јавне установе, да су завршена два моста, помоћни терен фудбалског стадиона и још нека ситна комунална питања.

„Водимо тешку борбу за градску имовину. Имамо низ судских поступака и најмаштовитије изазове у смислу покушаја изузимања градске имовине. О томе смо нарочиту полемику имали са Правобранилаштвом и први епилог тога су оставке у тој институцији“, нагласио је Радојичић.

Он је подсјетио да је реорганизована градска администрација да би била побољшана унутрашња организација и направљена ефикаснијом.

Архива