Марковић: Политичари СЗП-а су дио медијске хајке из ФБиХ

07.02.2017 Актуелно

„Креатори напада на предсједника и премијера Републике Српске су, нажалост, људи из Српске, функционери Савеза за промјене /СЗП/, прије свега СДС у Сарајеву, а који су плаћени новцем пореских обвезника Српске“, изјавила је члан Предсједништва СНСД-а Милица Марковић.

Као посланик Парламентаране скупштине Савјета Европе, она је истакла да је у разговору са европским посланицима и дипломатама сазнала да сигурно неће доћи до санкција ЕУ према предсједнику Републике Српске Милораду Додику и додала да такве тенденциозне најаве пласира опозиција са циљем његове дисквалификације.

Марковићева је рекла да, према информацијама из делегација Грчке, Бугарске, Француске и Италије, ове земље сигурно неће тражити санкције за предсједника Додика, уз подсјећање да Савјет ЕУ одлучује консензусом.

„Грчка би сигурно била прва која би обуставила такву одлуку и не би дозволила да се уведу санкције предсједнику Српске, зато што су многи европски политичари и дипломате свјесни позиције и мисије предсједника Додика да заштити позицију Републике Српске и српског народа у БиХ и обезбиједи најбољу могућу позицију за Српску у оквиру БиХ“, истакла је Марковићева.

Према њеним ријечима, многе европске дипломате и посланици у Парламентарној скупштини Савјета Европе жељели би да се сусретну са Додиком и разговарају с њим о проблемима јер имају утисак да се бројни проблеми у БиХ „фризирају“ од политичара из ФБиХ и скупштинске већине у Сарајеву из СДА и СДС-а.

„Став бројних посланика и дипломата у Парламентарној скупштини Савјета Европе је да је Милорад Додик један од најважнијих политичара и лидера у БиХ, да од његове ријечи и одлуке зависи много ствари у БиХ и да је, нажалост, штетно за БиХ то што су СДА и СЗП одлучили да неке ствари покушавају да рјешавају у БиХ без улоге СНСД-а као водеће партије из Српске“, каже Марковићева.

Она је рекла да у политичком амбијенту који су обезбиједили СДА и СЗП у Сарајеву процеси иду „траљаво и тешко“ и да нема говора о давању статуса кандидата БиХ у ЕУ још дуго јер у БиХ нема договора о бројним питањима, па ни о томе колико људи има у БиХ.

„Надам се да милион Срба у Српској неће никада дозволити да гарнитура каква је СДС и СЗП надвлада у Српској и да они у будућности кроје судбину свих Срба у БиХ“, навела је Марковићева и најавила тужбу против посланика СДС-а у парламенту БиХ Младена Босића због изношења неистина о њеном дјеловању у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Марковићева је на конфренцији за новинаре у Градском одбору СНСД-а Бијељина осудила медијску хајку из ФБиХ и указала да неки политичари из СДС-а и СЗП-а свјесно достављају одређене фалсификоване информације федералнм медијима који то користе против Републике Српске и српског народа, а ове лажи се преносе и у неким медијима у Српској.

„Повод и покриће за то је иницијатива СНСД-а за доношење закона о Уставном суду БиХ, заједно са ХДЗ-ом, што ће доћи у парламентарну процедуру и десити се у наредном периоду, што год СДС и СЗП радили“, поручила је Марковићева.

Она је навела да Босић у Сарајеву издаје интересе српског народа и Републике Српске и „подастире терен ФБиХ“ и њеним медијима да „газе по Српској и блате њене представнике и институције“.

Марковићева је оцијенила да је позиција БиХ данас веома упитна и да ће врло брзо доћи на дневни ред нове америчке администрације „испитивање БиХ у погледу стационирања одређених екстремистичких, исламистичких снага које имају радикалну тенденцију“.

„Америка сигурно прати и зна ко се све у БиХ налази и зна за информацију која је саопштена од бројних европских агенција за безбједност да је БиХ најплоднији регрутни центар за формирање екстремистичких снага које се шире у Европи и свијету“, закључила је Марковићева.

Архива