Новић: Нема задирања у територију Српске

01.02.2017 Актуелно

Коментаришући приједлоге о федерализацији, Новић је истакао да је неспорно да БиХ неће направити корак напријед без рјешавања комплетног статуса БиХ и сва три народа.

„Република Српска је добијена Дејтоном и њена територијална цјелина је неупитна. За све друго је данас сувишно водити политичке расправе које само могу заоштравати политичке односе у БиХ“, додао је Новић.

Говорећи о неусвајању закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама у БиХ, Новић је рекао да више не треба говорити о парцијалном рјешавању питања плата.

„Суштина је да се донесе један основни закон и измјени постојећи како би се цјеловито ријешило ово питање. Свако парцијално рјешавање је корак уназад у БиХ. Мислим да се дефинитивно мора знати ко какву плату има, односно, по рангу шта је чији посао и Савјет министара мора врло јасно да се ухвати у коштац са тим и понуди нови закон“, рекао је Новић.

Новић је, говорећи о Закону о саобраћају, навео да је добро што је дошло до измјена, наглашавајући да је БиХ зрела за потпуно нови закон о саобраћају.

„Десетине питања има по којима БиХ није у корак са другим европским земљама. Мислим да је дошло вријеме да то треба рјешавати, од начина продужења и вријеме трајања возачких дозвола…“, рекао је Новић.

Он је истакао да се Законом о основама безбједности саобраћаја заоштравају казне за прекомјерну брзину, напомињући да је новац „један од најбољих параметара за рјешавање крупних питања“.

Архива