Додик: Концепт наметања не може да буде одржив

06.02.2017 Актуелно

Предсједник Српске истиче да је политичка ситуација у БиХ веома сложена, те да су се у и око БиХ многи фактори „прекомбиновали“.

„Умјесто да буде обезбијеђен договор о базичним питањима, они и даље слиједе неодрживи концепт интервенционизма у Дејтонски мировни споразум, што доводи до потпуне блокаде, а претјерано мијешање амбасада у односе у БиХ довело је до њене парализе“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Додик је нагласио да је рјешење за превазилажење кризе садржано у унутрашњем консензусу о базичним питањима, а то су, прије свега, договор о економским питањима и уласку у велике интервенције у монетарни систем и царинску политику да би се заштитиле привреда и пољопривреда, те обезбиједила стабилност јавног сектора и подигла укупна ликвидност друштва.

„Да бисмо то обезбиједили морамо да интервенишемо у законе о Централној банци БиХ, да би могла да интервенише према владама и обезбиједи ликвидност, а морамо редефинисати и ПДВ“, каже Додик.

Он истиче да се мора заштитити домаћа производња и повећати ликвидност, што раде и друге земље.

„Нажалост, о томе одлучују на нивоу БиХ и, нажалост, ништа не одлучују, а политика неодлучивања доводи до све већег урушавања економског и социјалног система, тиме и политичког система. Задњи сам који би бранио БиХ, али политичари у Сарајеву не желе ниједном мјером да покажу интерес за њено очување, а пуна су им уста БиХ“, напомиње Додик.

Он је оцијенио да снаге на власти на нивоу БиХ немају капацитет ни знање да нешто ураде, те да је видиљиво „потпуно расуло те структуре“, напомињући да је бошњачки блок заробљеник политике лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је у сукобу са СББ-ом БиХ и ХДЗ-ом БиХ у погледу рјешавања било ког питања.

„Остају му само СДС, ПДП и НДП, који су у партнерском односу са њим“, рекао је Додик, оцијенивши да Изетбеговић губи легитимитет бошњачког лидера и да нема снагу коју је имао.

Он је напоменуо да Бошњаци „гледају шта ће им рећи амбасадори“ и нису у стању да артикулишу захтјеве. „Њихова заробљеност мишљењима и политикама амбасада и сервилност према њима оковала је БиХ и њене могућности да било шта ријеши“, упозорио је предсједник Српске.

Говорећи о санкцијама које му је увела претходна администрација САД, Додик је поновио их не доживљава као америчке, него као санкције „исфрустрираног амбасадора“ САД у БиХ Морин Кормак, која брани оно што не пише ни у Уставу, ни у Дејтонском споразуму.

„Њихова тумачења су и довела до парализе БиХ. Њима је увијек лакше окривити другог умјесто да направе рационалан приступ. Рационалан приступ подразумијева да се Амбасада САД не мијеша у односе у БиХ у складу са новим политикама које чујемо из САД“, навео је Додик.

Он је изразио увјерење да ће доћи до редефинисања тог статуса без обзира на жеље амбасадора. „Не бавимо се сецесијом, као што покушавају да нам наметну, него указујемо да оваква БиХ није добра ни за кога“, напоменуо је Додик и поновио да Република Српска подржава концепт да Хрвати добију федералну јединицу, а да то подразумијева да територија Српске не буде дирнута.

Осврћући се на положај српског народа у региону, који је распарчан у неколико држава, Додик је оцијенио да српско национално питање у региону још није ријешено.

„У матичној земљи покушавају да му одзуму територију, односно Косово. Овдје у БиХ покушавају да минимизирају Српску“, рекао је Додик, истакавши да, упркос томе, институције Републике Српске функционишу и да је Српска једина самоодржива и функционална заједница у БиХ.

Архива