Лидери СНСД, ДНС и СП: Потребна сједница НСРС и јединствeн одговор Изетбеговићу

19.02.2017 Актуелно

„Бошњаци, ако желе да успије БиХ, морају да схвате да постоји српски народ и да би требало функционисати у складу са Дејтонским мировним споразумом“, поручио је Додик и нагласио да Изетбеговић својим понашањем ризикује функционисање и постојање БиХ.

Он каже да очекује да већ у уторак, 21. фебруара, буде одржана сједница Народне скупштине на којој би било расправљано о актуелној политичкој ситуацији и положају Републике Српске.

Додик је, након састанка са Павићем и Ђокићем у Бањалуци, рекао да су се коалициони партнери сагласили да је потребно одржати састанак са руководством Србије на којем би били презентовани ставови Републике Српске.

„Сматрамо да је све ово доказ да је бошњачки политички круг антисрпски, усмјерен против Републике Српске и њеног постојања и да је ово само једна у низу мјера које предузимају у континуитету да би Српску оспорили на било ком нивоу. Они такву политику не скривају“, нагласио је Додик.

Он каже да је, због свега, неопходно политичко јединство у Републици Српској.

„Познато је да на међународном плану било шта што долази из БиХ мора да има снагу заједничке одлуке. Покушај злоупотребе, да се на овакав начин одржи политичка и медијска пажња и тензија, коју желе Бошњаци, није одлука заједничких институција БиХ, као ни захтјев за ревизију пресуде“, рекао је Додик.

Он напомиње да Изетбеговић, и људи које је окупио на мјесту гдје је истакнута табла о претходном рату, имају лоше намјере и желе да крше Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ.

„Због тога је потребно да на сједници Народне скупштине Републике Српске прецизирамо све опасности по Српску и на тај начин обезбиједимо јединство у наступу на заједничком нивоу. Ово није вријеме да било ко од нас покуша прибавити политичке поене“, сматра Додик.

Према његовом мишљењу, разложне су дебате које води са Изетбеговићем ради заштите интереса Републике Српске.

„Са многим бошњачким политичким лидерима сам имао контакте – од Алије Изетбеговића, Хариса Силајџића, Златка Лагумџије, до Бакира Изетбеговића. Многи су сада ван политике, а побиједио сам њихове политике које су се односиле на реформу полиције, затим Устава, па до многих притисака међународне заједнице и све оне које су биле усмјерене против Српске. Овдје није ријеч о личностима, него о политикама којима се жели обесправити Српска“, рекао је Додик.

Он сматра да на сједници Народне скупштине Републике Српске морају заједнички бити донесене одлуке о свим важним пшитањима, међу којима су статус судија странаца у Уставном суду БиХ и реформа правосуђа које је конституисано ван Устава.

„Сагласни смо да сутра или у уторак, 21. фебруара, буде одржан састанак свих политичких лидера у Републици Српској и са нивоа БиХ и да буду усвојени заједнички закључци, а онда да буде одржана скупштинска сједница“, каже Додик.

Он је изразио задовољство што је на адекавтан начин реаговано у Представничком дому парламента БиХ и показано да без Срба нема одлука у БиХ.

„То ће бити кључно питање у будућности. Без нас нема одлуке на нивоу БиХ, а није ријеч о бојкоту. Наши посланици ће бити тамо, али неће гласати о дневном реду, нити о било чему другом, што ће бити у закључцима лидера и Народне скупштине Републике Српске. То би морало да натјера бошњачку страну да поштује чињеницу на који начин се овдје одлучује, јер је декаденција била тренутак насиља високих представника, а срамно је данашње саопштење ОХР-а којем није важно што Бошњаци крше Дејтонски споразум“, рекао је Додик и напоменуо да је сада важно видјети колико је значајно ентитетско гласање.

Он сматра да је БиХ данас постала терет свима и камен око врата развоја економије.

„Вријеме је да сједнемо и разговарамо на који начин изаћи из свега овога. Мислимо да враћање изворним рјешењима из Дејтонског споразума може бити подстицај некој будућности БиХ, али ако се настави са Изетбеговићевом самовољом, не видим разлога зашто би то неко трпио“, поручио је Додик.

Архива