Изетбеговићева правосудизација политике и политизација правосуђа сахраниће БиХ

27.02.2017 Актуелно

Цвијановићева је изјавила Срни да повод за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске јесте неуставно и ванинституционално дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића приликом подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије, јер то представља врхунац његовог провокативног и реметилачког понашања, али да то не треба посматрати изоловано.

„Ријеч је о читавом слиједу корака које су он и политичко Сарајево, наоружани невладиним сектором, који је веома владин и веома политички настројен, предузимали током претходних пар година. Тим потезима упорно су погоршавани и урушавани односи не само у БиХ, већ и у регији, и данас је јасно да је то планска и организована активност“, оцијенила је Цвијановићева у изјави Срни.

Она је упозорила да не треба изгубити из вида ни чињеницу да поједини дијелови међународне заједнице служе као активна подршка оваквима акцијама политичког Сарајева, као и дијелови правосудног система.

„Довољно је само узети у обзир раније саслушање посланика са нивоа БиХ због начина гласања у парламенту, затим попис становништва који је свој епилог објављивања нетачних података доживио након што је директор Агенције за статистику БиХ саслушан у Тужилаштву БиХ, затим доношење одлука Уставног суда БиХ око референдума и покретање процеса у Тужилаштву БиХ против највиших функционера Српске и чланова Републичке комисије за провођење референдума“, нагласила је премијер Српске.

Она је подсјетила да је ту и цијела хајка на Дан Републике и долазак припадника Оружаних снага 9. јануара у Бањалуку, па сада и Изетбеговићев неуставни и ванинституционални чин подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде.

„Ако томе додате чињеницу да о ратовима и звецкању оружјем прича само политичко Сарајево, као и да је на нивоу БиХ и ФБиХ заустављена свака активност и око аранжмана са ММФ-ом, и у вези са Реформском агендом, те спријечено да механизам координације заживи, онда је јасно шта је на сцени и ко се игра ватром“, истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да ће тај Изетбеговићев политички манир правосудизације политике и политизације правосуђа сахранити БиХ.

„Он управо и ради на њеном урушавању како би је након тога правио по својој мјери, али то се неће десити. Ако се уруши – онда су све карте отворене и све су прилике да се о томе како ће она изгледати и да ли ће је бити уопште више неће питати ни он, ни политичко Сарајево, ни они који подгријавају његове политичке авантуре“, поручила је предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић.

Архива