Додик: Важно да Србија буде стабилна и јака

16.02.2017 Актуелно

Додик је поручио да Републици Српској таква Србија највише значи и да јој жели да успије више него што можда то објективно може.

„Српски народ је кроз историју имао само један циљ, а то је слобода. Он није уништавао слободе другима, него је ту слободу другима давао, као што је то било и у Првом и у Другом свјетском рату“, рекао је Додик новинарима на пријему.

Додик је напоменуо да је са нестанком Југославије нестала највећа српска заблуда у новијој политичкој историји.

„Сада имамо Србију, имамо Републику Српску и имамо потребу да најбоље могуће сарађујемо и да Србима, гдје год они живе, у било ком мјесту, помогнемо, да се осјећају да имају матицу, државе које ће их прихватити и да ће увијек бити своји на своме“, поручио је Додик.

Предсједник Српске рекао је да је српски народ и данас, као и у вријеме Првог српског устанка и Сретењског устава подијељен у различитим просторима и различитим политичким и државним системима.

Он је оцијенио да би „са становишта тога данас изгледало да српско национално питање није заживјело или није ријешено у смислу истинске тежње Срба, а то је да већински буду обухваћени јединственом државом“.

„И у том погледу, апсолутно та тежња за слободом српског народа која је исказана и тада и данас, види се и овдје и на Косову и у Републици Српској, па и у Црној Гори са овим догађајима, што говори о томе да тај слободарски нагон и потреба српског народа нису престали“, рекао је Додик.

Архива