Додик: Срби не треба да ћуте о страдању свог народа

28.02.2017 Актуелно

Додик је рекао да је прошли вијек био вијек српског страдања Срба и истакао да је сада вријеме да Срби у Српској, Србији, али и у српским заједницама у другим државама, поставе и осмисле српски национали циљ овог вијека.

„Српски национални циљ овог вијека мора да буде да Срби морају имати своје заједништво и своју државу“, рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Наводећи да се од тог циља многима „коса диже на глави“, Додик је нагласио да је, ако тај циљ данас не дефинише нова генерација политичара, велико питање шта се може очекивати за неко извјесно вријеме.

Подсјећајући да је прије неколико дана присуствовао обиљежавању 100 година од Топличког устанка у Србији, Додик је истакао да мало ко зна да је на том мјесту погинуло 50.000 Срба.

„Знао сам за устанак у том дијелу Србије, али нисам знао да су Бугари и Аустроугари тог времена признали да је убијено 20.000 људи у периоду од три, четири мјесеца, колико је устанак трајао. Неки други подаци опет говоре да је ту било убијено 50.000 Срба“, рекао је Додик.

Он је додао да у Републици Српској и БиХ постоје бројна мјеста гдје су масовно страдали Срби.

„У мјесту Шушњар код Санског Моста за два дана је страдало 5.000 или 6.000 људи. Да не причам о Јасеновцу или Пребиловцима, поменућу Бихаћ, гдје је за два дана убијено 14.000 људи“, рекао је Додик.

Он је навео да је у мјесту Брод за дан и по убијено и бачено у Дрину 6.500 Срба који су са платоа Романије пред усташама бјежали према Србији.

„Да ли ми треба да ћутимо о томе? И како и коме да опростимо нешто што се стално понавља?“, упитао је Додик.Он је навео да је у мјесту Брод за дан и по убијено и бачено у Дрину 6.500 Срба који су са платоа Романије пред усташама бјежали према Србији. 

„Да ли ми треба да ћутимо о томе? И како и коме да опростимо нешто што се стално понавља?“, упитао је Додик.

Архива