Додик: Предсједништво БиХ треба да се изјасни о ревизији тужбе

12.02.2017 Актуелно

„Овако, кад је све у фази ишчекивања, разни спекуланти могу да говоре свашта“, рекао је Додик за „Спутњик“.

Без става свих у БиХ нема тужбе, каже Додик и напомиње да лидер СДА Бакир Изетбеговић није БиХ, а чланови Предсједништва Драган Човић и Младен Иванић су против тужбе.

Он је подсјетио да ни раније, када је тужба отишла у Међународни суд, није било сагласности Предсједништва него је то била тужба који је 1993. године поднио Алија Изетбеговић, а међународне институције су је сматрале валидном.

Предсједник Српске је оцијенио да у том погледу у јавности постоји нека врста очекивања да би могло нешто да се догоди, али Бакир Изетбеговић није адреса која може о томе да одлучи него је то Предсједништво.

Додик је рекао да би та одлука Предсједништва ставила ад акта могућност да било који орган међународног суда правде уопште узме у разматрање ту евентуалну „карикатуру“ од пријаве Бакира Изетбеговића.

На питање да ли је већ разговарао са Иванићем о томе, Додик је рекао да су раније разговарали о томе јер је то тема која се провлачила свих ових година.

„Господин /Небојша/ Радмановић, /Никола/ Шпирић су имали јасан став о томе. Радује ме да Иванић има став који има, што сигурно помаже, али реално ни не може да има другачији став. Иванић је изабрао добро што се позиционирао на тај начин“, рекао је Додик.

Додик сматра да нема никог од релевантних политичара из Српске који би био у контрапозицији везано за приступ да ревизија треба да буде одбачена.

„Ми смо били мишљења да то није ни требало да се догоди. Нема ни формалних могућности за то, не постоји ни агент БиХ. Његов мандат је прошао. Сакиб Софтић је раније и сам изјављивао да је његов мандат изашао, а није обновљен. Не може га обновити нико осим Предсједништва, а Предсједништво је рекло да неће“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је све то ујдурма која више служи за занимацију и позиционирање неких.

„У најгорој позицији је Бакир Изетбеговић који ће бити изложен притисцима јавности коју је сам стварао годинама и, у суштини, немогућности да било шта уради“, рекао је Додик.

У сваком случају, сматра Додик, Изетбеговићу ово неће допринијети ничему код Бошњака, због објективне немогућности да дође до било каквог процесуирања или ревизије тужбе.

„Може се десити да неко из Сарајева, па и он сам, потпише неко писмо, али то нема формалну снагу и значај. Српски народ дефинитивно није геноцидан нити је Србија или Српска извршила геноцид“, рекао је Додик.

На питање да ли је могуће да на негативне посљедице ревизије тужбе упозоравају и неки међународни званичници, попут шефа мисије ОЕБС у БиХ Џонатана Мура, Додик је рекао да се не окрећу они од бошњачке политике, али да у међународној заједници постоје људи који морају понекад да уваже реалност.

„Овдје реалност говори да нема формалних претпоставки за ревизију тужбе. И америчка амбасадорка, чинило се, прећутно подржава активности Изетбеговића, па је морала ових дана да буде дециднија у ономе што говори, а што је готово идентично ономе што говоре други – нема формалних могућности за то“, рекао је Додик.

Он је навео да је прошло вријеме кад је међународна заједница игнорисала уставе и законе, није реаговала прије 15 година на тужбу, а сада реагује зато што је свјесна да би реакција политичке структуре у Српској била веома ригорозна.

Додик је рекао да они који сједе у заједничким институцијама БиХ не би требало да доносе одлуке ни о чему на нивоу БиХ док се дефинитивно не заузме став органа БиХ о ревизији тужбе.

„Ми морамо то да завршимо. А, једино можемо да завршимо ако /питање тужбе/ оде на одлучивање у органе у БиХ“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана да сам помен ревизије тужбе ремети односе и да је за конфликт на Балкану довољна једна варница, Додик је рекао да је то питање за оне који на нивоу Балкана покушавају да одреде рјешења која су стереотипна и која су наметнута прије 10-20 година.

„Сад се види да у тим рјешењима има нешто мањкаво и да је немогуће да то буде одрживо. И даље се инсистира на политици која подразумијева у БиХ Дејтонски споразум који је та иста међународна заједница драматично промијенила. А онда оптужују нас да ми то чинимо зато што бранимо оно што је остало“, рекао је Додик.

Архива