Додик: Питање Косова и Метохије вратити на ниво УН и Резолуције 1244

05.02.2017 Актуелно

Он је подсјетио да Република Српска није дала сагласност да БиХ призна Приштину.

„Без обзира што неки то прижељкују , прича о Косову није завршена, јер нема пун легитимитет, није члан УН. Као Србин, желим да се Косово реинтегрише у државу Србију и да Београд има доминантну улогу у рјешавању његовог статуса“, рекао је Додик за „Ало“.

Када је ријеч о предстојећим предсједничким изборима у Србији, Додик је оцијенио да владајућа коалиција има довољно снаге да обезбиједи побједу свог кандидата.

„Република Српска жели јаку и снажну Србију. Народ ће имати своје кандидате, изабраће предсједника и са њим ћемо сарађивати“, додао је Додик.

Он је поновио да вјерује да ће његови унуци једног дана живјети у земљи која ће бити унија Републике Српске и Србије.

У осврту на сталне оптужбе да он руши Дејтон, Додик је рекао да упорно, већ десет година, говори да подржава Дејтонски споразум.

„А они који су га рушили, сада кажу “Додик руши Дејтон“. То је дио цинизма, а мени је најбитније да очувамо Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је указао на значајан раст БДП-а, броја запослених и индустријске производње у Српској.

„Сада би требало да се гради ауто-пут Београд-Сарајево, који ће 95 одсто пролазити кроз Српску, тако да ће пролазити гдје ми кажемо. Нама је битно да се што боље путним правцима повежемо са Србијом, док Федерацију то не интересује. Они гледају да се што боље повежу са Турском“, рекао је предсједник Републике Српске.

Коментаришући сталне нападе на њега и на Републику Српску, Додик је рекао да је Српска „навикла на бочне ударе“.

„Нас то не боли колико дјеловање појединих људи у Београду који су препуни мржње према Републици Српској. То нас далеко више погађа од било које реакције Бакира Изетбеговића“, рекао је Додик.

Додик је констатовао да Изетбеговићу у посљедње вријеме није лако и да је у далеко тежој позицији него прије годину дана.

„Уздао се у побједу Хилари Клинтон, то није прошло. Ердоган му је савезник, али није тако јак као некада, вратио се Фикрет Абдић, изгубио је локалне изборе у мјестима широм БиХ, а ухваћен је како кокетира са „Муслиманском браћом“, организацијом коју САД желе да ставе на листу терориста“, навео је Додик.

Он је упозорио да је опасност од радикалног ислама велика, те да само у БиХ постоји 113 група вехабија које повремено изводе атаке и на Републику Српску.

„У Федерацији постоје центри за обуку у које полиција не смије да уђе, као што је Маоча. Немам ништа против муслимана, али ако користе оружје за вјерску идеологију, то је велики проблем“, истакао је Додик.

Додик је истакао да нико не може да порекне опасност од радикалног исламизма у свијету, што није само „Исламска држава“, те да подржава борбу против тероризма новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа.

„Колико сам разумео, нови амерички предсједник није против муслимана, него је његова борба против тероризма, тако да је подржавам“, навео је Додик.

Додик сматра да ће већина америчких амбасадора на Балкану отићи и никада се неће вратити на ове просторе. „Чекамо нове људе па ћемо онда са њима разговарати“, рекао је предсједник Српске.

Коменатришући учестале нападе на дјело Иве Андрића и Емира Кустурице, Додик је рекао да је то постала параноидна прича.

„Нападају свјетско име какво је Андрић, у Његошевим дијелима траже „зачетке геноцидне политике“… То је постала параноидна прича, уз те нападе иду напади и на Кустурицу, који је заједно са Владом Српске осмислио и изградио Андрићград. Све им смета, али ја сам поносан на награде које су ове године додијељене српским и руским писцима у Андрићграду“, закључио је Додик.

Архива