Додик: Потребно утврдити допуну Кривичног закона Српске

27.02.2017 Актуелно

„Залажем се да се ово питање проучи и да овакво законско рјешење почне важити од 1. јануара 2019. године. То је неопходно урадити уколико имамо одговорност према Српској“, рекао је Додик новинарима у холу Народне скупштине Републике Српске.

Он каже да, уколико се не поштује Народна скупштина Републике Српске, онда се девалвира принцип равноправног саговорника у БиХ.

„Дејтонским мировним спразумом је прописано да у БиХ постоје двије стране – Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/. Српску на највишем нивоу представља Народна скупштина као највиши законодавни орган и уколико се не поштују њени ставови, онда се не поштује ни Српска“, додао је Додик.

Додик је оцијенио да је посланичком расправом показано да је било исправно у Народној скупштини Српске разматрати информацију о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе.

„Након посланичке расправе, назире се на који начин ће бити донесени скупштински закључци. На Факултету политичких наука сам научио да постоје пратије које су трансформационе и оне које су трансакционе и ту би требало правити разлику, што је било видљиво и данас“, додао је Додик.

Он сматра да сва отворена питања важна за Републику Српску морају бити наведена у скупштинским закључцима да би представници Српске на нивоу БиХ имали оријентир у понашању.

Према његовом мишљењу, сада ће бити настојања да скупштински закључци буду минимизирани, а политичке партије у закључцима морају максимализовати захтјеве Српске.

Архива