Додик: БиХ треба да упути извињење Србији

27.02.2017 Актуелно

Додик је истакао да ће посланички клуб СНСД-а тражити у Народној скупштини Републике Српске од представника у заједничким институцијама да редефинишу своје понашање у заједничким органима, да у њима не одлучју и да се из њих повуку, све док се на дневни ред не ставе важна питања за БиХ, као што је јачање европског пута БиХ путем афирмације механизма координације у организационом и процедуралном смислу.

„Послије потписаног уговора о механизму координације, није било никаквих активности на том плану, што говори о томе да то неко жели да заобиђе. Упозоравамо да нема европског пута без утврђивања механизма координације како је то утврђено уговором“, појаснио је Додик након сједнице Предсједништва СНСД-а у Бањалуци.

Он је истакао да СНСД сматра да треба реафирмисати и испунити услове који су предвиђени споразумом са ММФ-ом, напомињући да је Република Српска испунила све своје обавезе, за разлику од ФБиХ и заједничких институција и да то може довести до проблема у укупном функционисању у БиХ.

Додик је рекао да СНСД сматра да је неприхватљиво да се питање војне имовине на нивоу БиХ рјешава како је то сада усмјерено, путем наводних одлука Суда БиХ, који није надлежан за то.

„Пут како се питање војне имовине рјешава у БиХ предвиђен је актима високог представника када је он одлучивао да интервенише у тој области. Ми тражимо да се врати на тај ниво, те да се поштује споразум политичких лидера БиХ који је потписан прије неколико година у Бањалуци“, додао је Додик.

Он је поручио да је за СНСД неприхватљиво да то буде на начин на који покушавају да ријеше у Сарајеву.

„Ово су наши дефинитивни захтјеви које треба испоставити на заједнички ниво одлучивања и одлучивања у заједничким институцијама“, нагласио је Додик.

Он је позвао на јединство, истичући да СНСД хоће да се јасно зна да је Народна скупштина мјесто гдје се утврђују и дефинишу интереси Републике Српске и да се ти интереси морају поштовати.

„Раније оцјене о томе да Република Српска није то мјесто и да то није обавезујуће за неке који раде у заједничким институцијама мора бити одбачено прије било каквог одлучивања у Народној скупштини о томе. Сматрам да је ово прилика да сви представници из Републике Српске, и они који врше власти у Републици и заједничким институцијама искажу своје јединство у чињеници да је Народна скупштина мјесто доношења одлуке и утврђивања интереса“, поручио је лидер СНСД-а.

Он је позвао све да без оклијевања и одуговачења приступе утврђивању јединствене политике.

„СНСД сматра да је било и јачих криза у БиХ, као што интервенционизам међународне зајењндице, Бутмирски процес, реформа полиције, и то су били озбиљни притисци на Републику Српску“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је ова криза нова по томе што се на безочан начин крше институције БиХ.

„Ми можемо да радимо у заједничким институцијама само поштујући Устав. Политика Републике Српске мора бити политика враћања изворним надлежностима, слову Дејтона и Устава, а не да се и даље промовише политика насиља високих представника и представника бошњачког народа“, навео је Додик.

Он је поручио да СНСД одбацује политику Бошњака која је уперена против Републике Српске, те додао да она није била везана само за једног човјека, већ је ријеч о политици коју су представљали различити људи – од Алије Изетбеговића, преко Хариса Силајџића, Сулејмана Тихића, Златка Лагумџије, до Бакира Изетбеговића.

„То је јединствена политика против Републике Српске. Она се одражава као антисрпска политика и морамо да је прихватимо као такву и да се томе супротставимо“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да СНСД тражи да се путем заједничких институција БиХ упути извињење држави Србији за оно што је урађено, јер је доведена у позицију да због лажног оптуживања мора да објашњава своју међународну позицију.

„СНСД сматра да треба упутити и обавијестити све релевантне факторе на европском и свјетском нивоу о актуелној ситуацији кршења Дејтонског споразума.
СНСД остаје привржен Дејтонском споразуму и тражи од наших посланичких клубова да се јасно манифестују и траже поступање у том погледу“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, СНСД одбацује овакав начин презентовања БиХ на нивоу међународних активности путем Суда правде. Он је поновио да СНСД не прихвата ову одлуку, те је третира као урушавање уставног поретка.

„У присној смо сарадњи са Србијом, те осуђујемо овај брутални напад Бошњака на Србију, и сматрамо да ће то урушити достигнути ниво разговора и договора о томе. Жалимо што се и овај пут онемогућило да предсједник Србије посјети Сарајево искључиво дјеловањем политике која долази од Бошњака“, сматра Додик.

Он је поручио да политика СНСД неће бити политика повлачења, а ово питање неће нестати када евентуално суд у Хагу каже да нема основа за ревизију, јер се ради о покушају који говори о томе како се може рјешавати у будућим околностима и приликама, те не желе оставити било какву могућност да се то деси.

„Зато је важно да данас на Народној скупшини јасно разговарамо и проговоримо о свему. БиХ и њен европски пут јесу у фокусу наших интереса, али не желимо да будемо одбачени и невидљиви. Свако урушавање механизма координације значи престанак европског пута и то морају да науче у Сарајеву, а до сада нисмо утврдили ни пословник о раду механизма, није успостављено ниједно тијело механизма, а очекује се да се заврши питање око испуњавања Упитника“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је упитао ко је тај ко ће у име БиХ испунити Упитник и дати одговор о броју и структури становника у БиХ, те хоће ли Изетбеговић путем својих људи то урадити, а Срби бити само посматрачи те ситуације.

„Изетбеговић се, вјероватно суочен притиском своје јавности, опредијелио за ово, али он мора да зна да је ударио нове темеље, некој новој БиХ у којој Република Српска неће прихватати понижење и да неко умјесто ње одлучује. Одбацујемо да се БиХ манифестује на међународном плану и да то подразумијева укљуживање Републике Српске и Срба, па и онда када нисмо учествовали у одлукама“, истакао је Додик.

Он је закључио да је ревизија могла бити само она Бошњака или Муслимана, али не и БиХ, када се види и зна да у њој два народа нису учествовала.

„То може бити само она БиХ коју желе да направе унитарном и само за себе“, поручио је Додик.

У Бањалуци је данас одржана сједница Предсједништва СНСД-а којој су, осим Додика, присуствовали потпредсједници Небојша Радмановић, Жељка Цвијановић, Никола Шпирић, Радован Вишковић, те Марко Видаковић, као и генерални секретар Лука Петровић.

Архива