Цвијановић: Ревизија – континуитет бошњачке политике

27.02.2017 Актуелно

Она сматра да захтјев за ревизију пресуде и понашање Изетбеговића не би требало посматрати као изоловани случај јер се много ствари дешава у континуитету и због тога се њиме не би требало превише бавити.

„Превише је данас важан дан да бисмо сводили све на лични терен. Ово није Скупштина гдје би требало да слушамо незадовољство појединаца. Овдје смо дошли јер смо упозорени и знамо шта се дешава сада у БиХ, односно да је ријеч о ванинституционалном дјеловању и приватизацији институција БиХ“, рекла је Цвијановићева у Народној скупштини Српске током расправе о информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе.

Она тврди да је циљ политике која долази из Сарајева да политички процеси силом буду преведени у правосудне предмете.

„Испада да би сви из Републике Српске требало да објашњавају потезе у правосудним институцијама у Сарајеву. Народна скупштина мора у наредном периоду због тога да заштити многе људе који су изложени малтретирању, а радили су у складу са законом“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да Сарајево није схватило озбиљно попис становништва и да га Српска неће признати.

„Морамо бити дорасли задатку јер је дошло вријеме да се подигне одређена баријера. Је ли релевантно оно што смо ми објавили или оно што је објављено на нивоу БиХ, под притиском Тужилаштва БиХ? Је ли ово држава коју хоћемо и прича о тражењу правде?“, упитала је Цвијановићева.

Она је упозорила да се правосудним притисцима врши отимачина имовине Републике Српске, што би требало да буде завршна фаза развлашћивања Српске и да се то ради, захваљујући бошњачкој политици и међународној заједници.

Цвијановићева очекује да буду заштићени представници Српске и посланици који у Тужилаштву БиХ дају изјаве због референдума о Дану Републике.

Премијер Српске каже да је у БиХ блокирана реформска агенда, јер је повезана са аранжманом са Међународним монетарним фондом /ММФ/.

„Боље да смо имали одвојене приче о ММФ-у и Реформској агенди. Српска је испунила све услове ММФ-а и из Реформске агенде, а имамо и све одговоре из Упитника за европски пут“, додала је Цвијановићава.

Коментаришући тврдње посланика Коалиције „Домовина“ Недима Чивића да су бошњачка дјеца у Српској дискриминисана, Цвијановићева је рекла да нема никакве дискриминације по вјерској, националној и другој основи.

„У Српској има више од 20 школа у којима се изучава национална група предмета, што значи да то могу изучавати сва бошњачка дјеца, за разлику од Федерације БиХ, гдје су угрожена српска дјеца. Сва дјеца која изучавају националну групу предмета добијају књиге из кантона у ФБиХ“, подсјетила је Цвијановићева.

Она је напоменула да Влада Републике Српске, у оквиру програма обезбјеђивања бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда, свој дјеци даје уџбенике.

Архива