Српска већ остварила контакте са новом америчком администрацијом

23.01.2017 Актуелно

„Ти контакти су били видљиви чак и у периоду када сам добио позив за инаугурацију /америчког предсједника Доналда Трампа/, што је био, чини ми се, основни разлог зашто се убрзано кренуло у причу о санкцијама против мене. Очекујемо да ћемо са новом америчком администрацијом радити боље и да ће бити много више разумијевања“, истакао је Додик за београдску Телевизију „Хепи“.

Предсједник Српске рекао је да су спекулације писање сарајевског „Дневног аваза“ да ће му, након САД, санкције увести и њемачка Влада заједно са партнерима из ЕУ.

„Из Сарајева не можете ништа друго да очекујете него то да вам желе све најгоре. Тако да то може бити у сфери спекулација“, навео је Додик.

Он је додао да се у писању „Аваза“ свих ових дана могло видјети колико је мржње и ликовања према ономе што је наводно предузето.

„Само прије неколико година, готово да нема политичара у БиХ, који није имао тај статус. Али, ево, они у томе уживају“, оцијенио је Додик.

Предсједник Српске изразио је увјерење да Европа неће, нити има разлога да му уведе санкције. „Увијек сам поштивао слово Дејтонског споразума и ако је ико то јасно говорио, то сам био ја. А, Дејтонски споразум су кршили управо они који су хтјели да окриве мене за то“, нагласио је Додик.

Он је навео да је Дејтоснки споразум одличан, али да је проблем у томе што је он деградиран и промијење активностима високог представника и западне администрације.

„Тако да, у том погледу, предстоји још доста разговора о томе да се схватимо и разумијемо. Моја почетна позиција је слово Дејтонског споразума и изворни Дејтонски споразум“, рекао је Додик, подсјетивши да је Република Српска изгубила надлежности у правосуђу, безбједности, енергетици, јавним набавкама, управљању границом, питању избјеглица и статистици.

Коментаришући посјету предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића Србији, Додик је рекао да поздравља такав вид сарадње и да је добро да се воде разговори између свих институција у региону, додавши да је премијер Србије Александар Вучић иницирао те разговоре.

„У сваком случају добро је да буде контаката да се разговара, али треба рашчистити неке заблуде које се праве или нетачно се приказује. Али, што се нас тиче у Републици Српској, треба придавати значај сваком оном који има значај“, рекао је Додик.

Он је појаснио да је Звиздић предсједавајући Савјета министара БиХ, а не предсједник владе и да Савјет министара није Влада, него помоћни орган Предсједништва БиХ, те да у том погледу Звиздић има веома ограничене надлежности.

„Постоје копредсједници Савјета министара и у суштини Савјет министара је, према Дејтонском споразуму, требало да има само три министарства, а данас их има 10“, подсјетио је Додик.

Архива