Српска тачно зна „катастарску честицу“ на којој се налази граница између два ентитета у БиХ

06.01.2017 Актуелно

Додик је поручио да ће та граница бити успостављена и ако је то потребно на други начин.

Предсједник Српске рекао је новинарима у Бањалуци да је цијели проблем у вези са границом настао девастирањем Дејтонског споразума интервенцијама међународног фактора и не хтијењем да се наметне одредба тог споразума о утврђивању међуентитетске линије разграничења.

Он је напоменуо да Српска бескрајно врши притисак да се ријеши то питање.

„Још 2006. године тражили смо заједничку комисију у коју муслимани нису дали своје људе и не можемо на тај начин да ријешимо. То нисмо завршили, али знамо гдје је /граница/“, поновио је Додик.

Он је рекао да је једино важна ентитетска линија успостављена Дејтонским споразумом, а да је све друго наметнуто покушајима разних комисија и неких у Сарајеву да нешто друго креирају.

„Једино је вјеродостојна /линија/ која је утврђена у Дејтону и тачно је тамо речено да је промјена те ентитетске линије могућа само ако се двије стране-Српска и ФБиХ о томе договоре. Било је неколико случајева да је та линија помјерена, што је било логично, а сва друга помјерања апсолутно нису логична и остаје само оно што је зацртано у Дејтону“, прецизирао је Додик.

Он каже да је и од високих представника тражено да се ријеши питање границе, али су они увијек говорили да то неће муслимани.

„Па шта ако неће. То чујем од неких Срба да неће муслимани да гласају или да се на дневни ред стави закон о Уставном суду. Ако је ствар нећемо, па ми нећемо БиХ. Зашто они имају право на своје нећу, а ми немамо. Ако је политичка концепција сарајевског политичког круга да неће, онда ни ми нећемо. Ако ви нећете да се Уставни суд уреди како треба, шта ће нама БиХ“, рекао је Додик.

Он је позвао све у БиХ да се ријеше нагомилана питања, „да нико никога не негира и да се уважава право свакога“.

Архива