Кошарац: СДС je некредибилан да прича о дејтонској структури БиХ

17.01.2017 Актуелно

„СНСД је политичка странка која промовише дејтонске вриједности и онда када политичке странке које долазе из Републике Српске партиципирају у власти на нивоу БиХ и они то не разумију“, рекао је Кошарац Срни.

Он је истакао да је посљедње двије године кадар СНСД-а заговарао очување дејтонске надлежности Републике Српске, док је за то вријеме „такозвани Савез за промјене на нивоу институцију БиХ веома често заборављао дејтонске надлежности Републике Српске“.

„То је било видљиво и кроз економску агенду, механизам кооридинације, попис становништва, те њихов врло анемичан и невјешт однос кад је ријеч о референдуму, што довољно говори о томе да су све вријеме били у функцији /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића“, оцијенио је Кошарац.

Према његовим ријечима, прича о било каквим декларацијама, које најављују из СДС-а, још једнапут потврђује да Изетбеговићу треба рехабилитован СДС код грађана Републике Српске на начин да се врати националној реторици како би у неким наредним изборним процесима имали бољи изборни резултат и да би наставили сарадњу са Бакиром Изетбеговићем.

„Видљиво је да је то диктат Изетбеговића јер се понављају ствари које су потпуно јасне“, оцијенио је он.

За СНСД је, додао је Кошарац, врло јасно да је дејтонска структура БиХ једина могућа на начин да се сачува значај ентитета, њихова ентитетска и уставна надлежност.

Он је подсјетио на чињеницу да је више од 60 надлежности пренесено са нивоа Републике Српске на БиХ када је СДС чинио власт у неком прошлом периоду на нивоу институција БиХ.

„Према томе, они су потпуно некредибилни да причају о дејтонској структури“, сматра Кошарац.

Он је навео да је дејтонска структура веома важна, што је СНСД показао и када је опозиција и када је власт на нивоу институција БиХ.

„С друге стране, процес ‘рехабилитације СДС-а’ по налогу Изетбеговића је видљив, а о томе говори чињеница да онда када се институције Републике Српске, Народна скупштина, Влада, јасно одреде о одређеним питањима политичког карактера, а на темељу Устава и уставних надлежности Републике Српске у протекле двије године кадар такозваног Савеза за промјене је негирао такве ставове и искључиво су поштовали ставове федералних политичких странака, прије свега муслиманских странака и њиховог миљеника Изетбеговића“, навео је Кошарац.

Потпуно је видљиво, каже он, да СДС покушава код грађана да пласира одређену врсту бриге о Републици Српској, а да при томе у Сарајеву раде искључиво у интересу БиХ.

„СНСД јесте за европски пут уколико се поштује Устав и надлежности Републике Српске и уколико у самом процесу европских интеграција Република Српска кроз све документе и све процесе искључиво буде видљива и уколико у имплементацији тих политика сачува своју аутономност у складу са уставом Републике Српске“, поручио је он.

Кошарац наводи да Дејтон нигдје не помиње ЕУ. „То довољно говори о напорима Изетбеговића да кроз унитаризацију, односно централизацију власти на нивоу БиХ интегрише Републику Српску у централизовану БиХ што очигледно пролази поред кадра такозваног Савеза за промјене“, истакао је Кошарац.

Архива