Стабилна политичка ситуација у Српској

30.01.2017 Актуелно

Додик је истакао да коалициони партнери стварају стратешки план који би требало да унесе нову енергију и динамику политичког и економског развоја Републике Српске.

„Опредијељени смо да радимо заједно јер је досадашња сарадња била веома добра. За Републику Српску је најважније да коалиција СНСД, ДНС и СП настави са креирањем стратегија свог рада у овој и наредној години, те заједничког наступа на општим изборима 2018. године на којима би требало да добијемо максималну подршку грађана“, рекао је новинарима Додик, након састанка са Павићем и Ђокићем.

Он је нагласио да Република Српска мора појачати међународне активности, а на политичком плану ојачати повјерење јавности у институције Српске.

„Када је ријеч о економској ситуацији, чињеница је да је Република Српска у прошлој години забиљежила раст бруто домаћег производа од три одсто, смањила број незапослених и остала у високом степену развоја индустријске производње. Наш циљ јесте да овакав тренд наставимо и у овој години и обезбиједимо континуиран раст бруто домаћег производа“, нагласио је Додик.

Он је навео да има и одређених проблема у ликвидности и доспијећа која нису ријешена.

„Оно што је добро јесте што је Влада Српске све дугове из 2015. године ријешила, а остали су неки заостаци из прошле године и текући. Разговарали смо и о одређеним модалитетима рјешавања постојећих дуговања, а један од циљева је и да од наплате клириншког дуга приоритетно измиримо обавезе према пољопривредницима, што би могло бити у другој половини марта ове године“, каже Додик.

Према његовим ријечима, проблем је и застој аранжмана са Међународним монетарним фондом.

„Разговарали смо како да надокнадимо ово. Република Српска ће наставити да стабилно функционише, измирује своје обавезе, а политика плата остаје иста“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је на састанку било ријечи и о функционисању јавних предузећа.

„До краја фебруара ћемо одржати још један коалициони састанак на коме ће бити ријечи о подизању ликвидности у Српској, а одржаћемо састанак са представницима јавних предузећа и сектора“, каже Додик.

Он је навео да коалициони партнери у потпуности одбацују и сматрају недопустивом покретање ревизије тужбе БиХ против Србије.

„Тиме се злоупотребљавају институције БиХ, слаби повјерење у БиХ, унутрашња кохезија и дијалог. Одбацујемо да се о овој тужби расправља и начелно“, рекао је Додик.

Он је навео да је приоритет Српске наставак добре сарадње са Србијом и свим пријатељским земљама.

Архива