Трећи пјешадијски пук и његови припадници да учествују у обиљежавању Дана Републике

04.01.2017 Актуелно

Реагујући на одлуку Министарства одбране БиХ да на обиљежавању Дана Републике Српске одобри учешће Војног оркестра Оружаних снага БиХ, Додик је поручио да Српска одбацује дјелимично одобравање учешћа и да јој не треба њихов војни оркестар.

„Министарство одбране БиХ недвосмислено крши договор око формирања Оружаних снага БиХ, онемогућава да припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука учествују у програму обиљежавања како је то предвиђено ранијим програмом и онемогућава се да припадници тог пука искажу своју основну улогу и намјену, а то је његовање традиције Републике Српске и Војске Републике Српске“, рекао је Додик Срни.

Он је нагласио да Република Српска обиљежава свој дан 9. јануара, да све институције Српске – предсједник, Народна скупштина, Влада стоје иза овог датума, као и све политичке партије које су се договориле да се овај датум обиљежава, а што је кроз референдум који је подржао цијели народ преточено у закон који је ступио на снагу.

„За нас је неприхватљиво да министар одбране БиХ на овај начин крши договор о формирању Оружаних снага БиХ, без обзира што себи покушава да прибави снагу, и ми одбацујемо било какво селективно дозвољавање учешћа припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ“, истакао је предсједник Српске.

Додик очекује да сви из Српске одговорни за формирање војске и управљање војском јасно искажу свој став, а од српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да изда недвосмислен налог за учешће Трећег пјешадијског пука и његових припадника у обиљежавању Дана Републике.

„Био бих веома захвалан уколико би то учинио јер је ријеч о једном веома деликатном тренутку у коме се покушава прекинути традиција везано за обиљежавање важних датума, а најважнији датум је 9. јануар, јер да није било 9. јануара не би било ни ВРС, а онда не би било никаквих обиљежавања, не би било смисла ни да постоји Трећи пјешадијски Република Српска пук“, рекао је Додик.

Он је захвалио на активностима помоћника министра одбране БиХ Бориса Јеринића и очекује да ће позвати пук и припаднике пука да учествују у организацији и програму обиљежавања.

„Јасно је да се ради о удару на Српску на овај начин. Неприхватљиво је да Министарство одбране БиХ одлучује о томе и тумачи прописе и законе. Они који доносе законе овдје у Српској – то су посланици Народне скупштине Српске – у том погледу су се и одредили и донијели закон о Дану Републике“, додао је Додик.

Додик је нагласио да је планирано учешће Трећег пјешадијског Република Српска пука на смотри која се организује поводом Дана Републике једно симболично учешће, имајући у виду да се желе окупити сви капацитети који су били на располагању у процесу формирања Српске и они који постоје данас.

„Уколико пук изостане из обиљежавања сматраћемо да су се наши кадрови у тим структурама опредијелили да нису они који су спремни и способни да његују ту традицију. Оружане снаге БиХ на овај начин, неучешћем, сматраћемо да су непријатељски настројене према Српској“, поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске гарантује да ће у случају сваког незаконитог процесуирања на нивоу БиХ у овом случају свако бити стављен у заштиту институција Српске.

„Ми нећемо оставити ниједног нашег човјека незбринутог у том погледу. Материјално и у сваком смислу стојимо иза њих у евентуалним поступцима“, поручио је Додик.

Предсједник Српске поновио је позив припадницима Трећег пјешадијског пука да у овом важном тренутку учествују у обиљежавању Дана Републике.

„Ово је важан тренутак и позивам све оне који су могли да стоје у рововима и боре се за Републику Српску да не остану сада усмјерени ка томе само да очувају неке своје статусе, него да се понашају досљедно, како то и треба“, истакао је Додик.

Архива