Продановић: За Републику Српску 1. март није празник ни у ком смислу

17.01.2017 Актуелно

„Немамо ништа против да 1. март прослављају они који су донијели тај закон, али сматрамо да је он неуставан, самим тим што у његовом доношењу нису учествовали представници српског народа“, рекао је Продановић новинарима након сједнице Уставноправне комисије Представниког дома, чији је члан.

Он је подсјетио да је закон донијет у вријеме када је функционисала хрватско-бошњачка федерација.

„Сматрамо самим тим да нема никакве основе, али поштујемо све оне који сматрају да је то њихов празник. Немамо ништа против“, закључио је Продановић.

Када је у питању захтјев посланика Народне скупштине БиХ упућен Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта „даном независности“ Републике БиХ Продановић је рекао да је апелација поднијета у складу са уставом БиХ и да је сасвим основана.

Одговор Уставноправне комисије Представничког дома Уставном суду да Комисија није успјела постићи договор у вези са захтјевом Суда за давање одговора о наводима из захтјева Народне скупштине Српске за оцјену уставности закона о 1. марту, према Продановићевим ријечима, једино је што је било могуће постићи.

Подсјећајући да БиХ нема закон о државним празницима Продановић је истакао да чак кад би се и повела расправа о овом питању, не би било могуће доћи до сагласности.

„Непотребно је водити расправу о ономе о чему нема сагласности“, рекао је Продановић и додао да се од Уставног суда очекује да одлучи ефикасно, макар како је то урадио када је доношена одлука против Републике Српске, иако није било апсолутног основа за то.

Архива