Предано се ради на повећању пензија у Српској

05.01.2017 Актуелно

„Могли сте видјети након много година одређене стагнације да су пензије за 11,5 одсто повећане у претходне двије до три године“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је њено и апсолутно опредјељење Владе Републике Српске да пензионерска популација мора уживати подршку и да се мора континуирано радити на побољшању материјалних услова.

„Ми смо то показали тиме што смо убацили пензије у трезорски систем тако да се пензије исплаћују из трезора. Мислим да је исплата пензија преко банака почела већ данас прије Божића, јер то много значи нашим пензионерима. Они који пензије добијају преко поште вјероватно ће сачекати послије празника“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Цвијановићева је оцијенила да су пензионери сигурно један од најбољих саговорника за Владу Републике Српске.

„Много тога нам се испоставља као захтјев, али мислим да имамо разумне људе који знају колико је важно било да смо их заштитили тиме што су ушли на трезор, односно постали буџетски корисник број један, а сада нам преостаје да идемо даље да побољшавамо њихов материјални статус“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да се иде ка томе да пензионери добију одређено додатно примање у односу на оно што је редовно или да се иде на класично повећање пензија.

Цвијановићева је рекла да пензионери одлично знају да се нису испунили сви параметри који би требало да буду испуњени да дође до редовног усклађивања, односно редовног повећања пензија.

„Из тог разлога остаје нам механизам или ванредног повећања пензија и у оквиру тога постоје двије варијанте како то да урадимо или на један сасвим нови начин одређена интервенција према пензионерима, а онда да полако гледамо како да системски рјешавамо ствари“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није реално да се у првом кварталу ове године Влада Републике Српске бави овим питањем.

„Од почетка другог квартала или имамо готово рјешење или имамо договор, што значи да у јануару и фебруару разговарамо са пензионерима, анализирамо какве су наше могућности и да онда заједно дефинишемо став“, закључила је Цвијановићева.

Архива