Конституисан нови сазив Сената Републике Српске

08.01.2017 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су чланови Сената бирани веома пажљиво и подсјетио да их бира и именује предсједник Републике.

„Сенатори су положили заклетву и имали смо мали разговор о томе шта ћемо радити у овом мандату, а поготово у овој години“, истакао је Додик. Навео је да је значајан број оних који су својим досадашњим радом скренули пажњу и дали несумњив допринос у стабилности и јачању Републике Српске, због чега је одлучио да их именује у нови сазив Сената.

„У Сенату се први пут налазе веома млади људи, међу којима и студент генерације из Српца на Електротехничком факултету Бањалука у прошлој години. Желим да направимо мобилан и активан орган који ће одлучивати и моћи да промовише значајне политике у самој Републици Српској“, истакао је Додик.

Он је рекао да ће настојати да у овој години буде одржано још неколико сједница Сената, и то не само у Бањалуци, већ и у многим другим мјестима у Српској. Истиче да ће на предстојећим сједницама трагати за одговором како позиционирати генералне политике и оперативно дјеловање Републике Српске у новонасталим регионалним и глобалним околностима.

Он је рекао да је новоизабране сенаторе упознао са чињеницом да је Република Српска у немогућим условима очувала, прије свега, своје постојање које је оличено у функционисању њених институција и да је са мање више успјеха водила успјешну економску политику.

„Чињеница да је бруто домаћи производ 1997. године био 1,7 милијарди КМ, а данас износи 9,3 милијарде КМ говори о томе да смо ми имали развој и да то нико не може да потцијени“, истакао је Додик.

Он је рекао да се Република Српска читаво протекло вријеме налазила у перманентном политичком притиску који је тражио слабљење Српске и њених надлежности.

„Ситуација је данас сасвим другачија. Прва наредна сједница Сената биће усмјерена ка томе да анализирамо тренутну политичку, економску, социјалну и сваку другу позицију Републике Српске и да дамо препоруке за рад и поступање органа предсједника Републике, Народне скупштине и Владе Српске, као и улогу представника Српске у заједничким институцијама“, закључио је Додик.

Новоизабрани сенатор Републике Српске владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да су се сенатори данас заклели да ће чувати част и достојанство Републике Српске и да ће се максималним капацитетима усмјерити ка томе да се сачува интегритет и достојантство Републике Српске и људи који у њој живе, укључујући и оне који су другачије вјероисповијести и националности.

„Борићемо се за нашу слободу и за слободу свакога ко живи у Републици Српској“, рекао је владика Григорије, који је истакако да је почашћен улогом сенатора.

Он каже да је дошло доба у којем млађи људи треба да дају много више за Републику Српску у миру, као што су млади у рату давали своје животе и дијелове свог тијела за нашу слободу.

Рајко Кузмановић, коме је данас обновљен сенаторски мандат, рекао је да Сенат није тијело које ће помагати и савјетовати само предсједника Републике, већ се односи и на институцију Народне скупштине и Владе Републике Српске.

Кузмановић је рекао да се то показало и данас на сједници Сената, којој су присуствовали предсједник Народне скупштине Недјељко Чубриловић и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

„Вјерујем да ће нови сазив Сената бити активан и дати изузетне приједлоге на добробит Републике Српске“, истакао је Кузмановић.

Архива