Наредна транша са ММФ-oм зависи од свих нивоа власти у БиХ

05.01.2017 Актуелно

„Не знам да ли ће доћи до идуће транше, то зависи од свих нивоа власти у БиХ. Република Српска је испунила своје услове када је ријеч о некој наредној транши која би требало да буде крајем јануара или почетком фебруара“, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је напоменула да је Република Српска усвојила буцет за 2017. годину и тиме испунила посљедњу обавезу из прошле календарске године.

„Да ли ће сви то урадити на нивоу Федерације или БиХ, није ми познато. Имамо измјене Закона о акцизама којег је Савјет министара БиХ, односно Парламентарна скупштина БиХ требало да усвоји 30. септембра, али то није урађено. Остаје да се види да ли ће то успјети да ураде до половине или до краја јануара ове године“, навела је Цвијановићева.

Наводећи да је прича са ММФ-ом компликована, Цвијановићева је појаснила да Српска не може повући траншу све док и други нивои власти не изврше све обавезе.

„Овдје се од опозиције често пласира потпуно погрешна теза, као да су све реформе подређене оном што тражи ММФ. То није тачно и тотално је бесмислена прича. Ми смо креирали одређене реформе и кораке који треба да буду предузети у нашој Економској политици у вријеме када нисмо имали аранжман са ММФ-ом. Преговарали смо о овом новом аранжману и оне су просто посљедично пренесене у наш програм Економских реформи као једну од ствари коју морамо да урадимо“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да Република Српска има добру сарадњу са ММФ-ом и Свјетском банком, да је много тога заједнички дефинисано са ММФ-ом и да је много тога резултат опредјељења Српске да ради одређене ствари.

Она је додала да су многе ствари које су се нашле у Реформској агенди на одређени начин и преписане у Писму намјере.

Цвијановићева је рекла да није тачна прича да власт „повија кичму“ због ММФ-а, истичући да је Српска у овом погледу прилично лежерна и да може, као и претходне двије-три године, преживјети без тог новца, јер је у стању да обезбиједи средства и на други начин.

„Можете видјети да се ми прилично лежерно понашамо. Сасвим лежерно сада кажем да не знам да ли ће уопште бити јануарско-фебруарска транша и да ли ће и једна послије тога бити. Јер у БиХ кад год се очекује интеракција различитих нивоа власти обично ту има много проблема и из тог разлога се нисмо ослонили само на то. Можемо преживјети“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, садашњи аранжман са ММФ-ом далеко је најбољи који је икада направљен са аспекта рокова, услова, изузетно повољних камата.

„Сасвим је могуће да нема тих новаца и као што смо преживљавали претходне двије-три године без тог новца, преживљаваћемо и даље, функционисати и извршавати све своје обавезе“, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска и даље више враћа дуга него што се задужује, редовно сервисира и прво извршава те своје обавезе.

Архива