Најбоља одбрана Републике – чување од заборава људе који су је стварали

25.01.2017 Актуелно

„Ако то заборавимо лишени смо могућности да се на прави начин до краја боримо“, рекао је Додик након што је са предсједником Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Момчилом Крајишником открио спомен-плочу на родној кући Кољевића у Бањалуци.

Предсједник Српске је истакао да је Кољевић био човјек који је неоклијевајући приступио националном покрету Срба у тренутку распада Југославије, државе која је Србима изгледала као домовина, а која им је у суштини кроз историју чинила неправду.

„Његов допринос у функцији потпредсједника је несумњив. Желим да му се захвалим, јер без његовог доприноса и смирености многе ствари би биле на други начин ријешене“, нагласио је Додик у обраћању након откривања спомен-плоче.

Он је поручио да ствароци Српске и људи који су у најтежим временима прихватили тежак национални и народни посао не смију бити заборављени.

„Од почетка су жртвовали свој лични комодитет за оно што је било потребно, а то је освјештење, организовање и покрет српске и националне заједнице, која је неминовно довела до стварања Републике Српске која је свих ових година оспоравана и до данас нам настоје најважније ствари довести у питање“, рекао је Додик.

Крајишник је подсјетио да је прошло 20 година од преране смрти Николе Кољевића, човјека који је био поштован и цијењен.

„Плоча је постављена да би будуће генерације, а и савременици, знали да је овдје рођен човјек који је цијелог себе унио да би била створена Република Српска, која је велико дјело и које не би могло бити да није било људи који су били визионари и знали шта нас чека“, рекао је Крајишник.

Он је нагласио да је захвалан Кољевићу што је имао привилегију да се са њим дружи и сарађује у тешком ратном периоду.

Цвијеће на спомен-плочу положио је предсједник Српске и представници Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“, а предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић прочитао је неколико стихова.

Архива