Извршни комитет СНСД-а о све јачим притисцима и најавама нових удара на Српску

30.01.2017 Актуелно

Осим тога, Извршни комитет је и данас изразио очекивање да се овој иницијативи, а због интереса Републике Српске и њених грађана, придруже све странке са сједиштем у Републици Српској.

Извршни комитет је данас констатовао и да је било каква идеја о обнављану тужбе БиХ против Републике Србије пред Међународним судом правде апсолутно неприхватљива, штетна по БиХ, као и да би утицај такве тужбе на стварање нестабилности у регији био огроман.

Закључено је да ће СНСД учинити све да такве иницијативе у будућности трајно онемогући, а кадровима који из Републике Српске тренутно учествују у власти на нивоу заједничких институција БиХ, упућен је позив да, уколико дође до таквих или сличних иницијатива, у сарадњи са институцијама Републике Српске, адекватно реагују.

Извршни комитет СНСД-а пружа пуну подршку предсједнику Милораду Додику у борби за интересе Републике Српске и заштиту њених уставних позиција дефинисаних Дејтонским мировним споразумом, а санкције проистекле из те борбе сматра непримјереним, штетним и неприхватљивим.

СНСД сматра да Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ мора бити попуњен искључиво легитимним представницима српског народа у ФБиХ. СНСД позива све странке, невладине организације, академску заједницу и остале заинтересоване појединце и групе на договор и креирање јединствене и јасне стратегије за одбрану положаја Срба у ФБиХ, као и за пуно уставно остварење права српског народа у ФБиХ. У складу са тим, Извшни комитет је најавио да ће СНСД почетком марта у Дрвару организовати округли сто на коме ће се разговарати о овој теми и на који ће бити позвани сви заинтересовани.

Извршни комитет СНСД-а је и данас потврдио од раније познат став СНСД-а, а у вези са евентуалном промјеном изборног закона у дијелу који се тиче избора чланова Предсједништва БиХ, а то је да се члан Предсједништва из Републике Српске и у будућности бира непосредно, док је питање избора два члана из ФБиХ ствар договора политичких актера из Федерације БиХ.

Извршни комитет СНСД-а изражава пуну подршку раду Владе Републике Српске и поздравља сарадњу Владе Републике Српске са Владом Федерације БиХ у процесима економских реформи.

Извршни комитет СНСД-а изражава задовољство стањем у односима владајуће коалиције на нивоу Републике Српске, али и инсистира на јачању сарадње, посебно у дијелу који се односи на усаглашене принципе у раду именованих фуквионера у јавним предузећима и установама.

Такође, Извршни комитет је констатовао да СНСД мора наставити јачање страначке органзације, те је у складу са тим стручна служба задужена да у наредна три мјесеца изврши свеобухватну анализу рада странке на свим нивоима, а након које ће бити дефинисане и одређене прецизне мјере као дио припрема за предстојеће Опште изборе 2018. године.

Архива