Извор нестабилности у БиХ је у идеализму бошњачке елите

12.01.2017 Актуелно

На питање Срне да прокоментарише изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да Република Српска није настала 9. јануара, већ на основу Дејтонског споразума, те да је тај датум фалсификат, Додик је рекао да цијени њену забринутост за мир у БиХ, али да је пропустила да се упозна са важним историјским чињеницама, док се истовремено упустила у њихово коментарисање.

„Република Хрватска је, баш као и Република Србија, један од гараната Дејтонског мировног споразума, те стога и хрватска предсједница има пуно право да о БиХ говори из угла очувања споразума којим је БиХ 1995. године састављена и ту се у потпуности слажем са њом, али извор нестабилности је у другом ентитету“, нагласио је Додик.

Он је истакао да 9. јануар није фалсификат, него оригиналан датум када је 1992. године проглашена Република Српска, која у Дејтону добија међународно признање.

„И Федерација БиХ, други дио БиХ, није створена у Дејтону, већ је као аутентичан амерички спољнополитички пројекат створена у Вашингтону 1994. године. Дакле, оба ентитета су била реалност и прије Дејтонске конференције“, подсјетио је предсједник Српске.

Он је додао да би био захвалан Китаровићевој да се у својим будућим сусретима са свјетским лидерима, када говори о БиХ, осврне и на ту чињеницу, као и на пријетњу од радикалних исламских група, којих се није сјетила у свом наступу.

„Од референдума у Републици Српској није страдао нико, нити ће, а од радикалних исламских група дневно у свијету гине на стотине људи. Зато позивам предсједницу Хрватске да се не плаши демократског изражавања воље једног народа, јер, како недавно и сама рече, велики број ратника ислама враћа се у БиХ, и то је оно чега треба да се плаши цијели регион“, поручио је Додик.

Архива