Иcламске вриједности ce промовишу на бази „Исламскe декларацијe“ Алије Изетбеговића

09.01.2017 Актуелно

Додик је прецизирао да је та партија, коју данас води Бакир Изетбеговић, управо формирана на принципима „Исламске декларације“ као програмског акта, те да се на бази тога промовишу исламске вриједности.

„И онда каже та партија – ми смо мултиетничка политичка партија и залажемо се за грађанско уређење. Која лаж и подвала. Па зар они мисле да могу некоме да подвале. Не знам како себи нису смијешни. У том погледу морамо јасно рећи – овдје ера елиминације народа и колективног идентитета није прошла и није успјела“, рекао је предсједник Српске.

Говорећи о концепту грађанског друштва на коме инсистира политичко Сарајево, Додик је синоћ за РТРС оцијенио да нико озбиљан не вјерује у искреност те политике.

„То је концепт – ми смо ту највећи и зато ћемо лагати на попису да нас има више, а онда ћемо развијати то грађанско друштво. Наравно да то не иде и не може. Могу да причају колико год хоће да их има, када их нема. И да их има не би успјели да нам наметну свој став, јер је то вријеме прошло и постоји снага која се зове Република Српска“, поручио је Додик.

Када је ријеч о такозваном босанском језику, Додик је рекао да нема ништа против да Бошњаци тај језик називају како хоће.

„Пошто они сматрају да је њихов језик различит од српског и да нема никакве везе са нашим језиком, ето ми босански језик преводимо на српском језику. Њихов језик, који називају босански, на српском значи бошњачки. Ми од тога једноставно не можемо да одустанемо, нити можемо да то елиминишемо“, рекао је Додик.

Он је нагласио да није било разлога за формирање БиХ, осим уступака Алији Изетбеговићу да се направи босанска држава, која би касније поништила колективна права и у којој би Срби изгубили свој идентитет, крсну славу, писмо и језик.

„Наш језик је овдје наш језик, а они нека говоре како хоће. Ми ћемо њихов назив језика преводити на наш српски језик. Када преведемо босански на српски, то значи да се зове бошњачки“, поновио је Додик.

Архива