Hико нема право да поништава рођендан Републике Српске

08.01.2017 Актуелно

„Нико нема право никоме да поништава датум рођења јер би то значило да и не постојиш, а Република Српска је рођена 9. јануара 1992. године. Ако би се, не дао Бог, одрекли датума њеног рођендана, сами бисмо укинули и Српску. А ко је у Српској луд то да уради?“, упитао је Додик.

Додик је за новосадски „Дневник“ изјавио да ће Република Српска ове године 9. јануар обиљежити свечаније него икада до сада.

„Ми ни овог пута, као ни до сад, никоме нећемо пркосити и никога, не дај Боже, вријеђати“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да је до сада било доста скрнављења Дејтонског споразума, које је увијек било само на штету Републике Српске, као и пријетњи високог представника у БиХ Валентина Инцка.

„Инцко, чији је рок трајања одавно истекао, труди се да увијек нешто драматизује и преувеличама не би ли што више остао у БиХ. Он је ту да посредује у дијалогу и договору сва три конститутивна народа, односно надлежних институција и легитимних представника сва три народа – Срба, Бошњака и Хрвата, а не да намеће одлуке, штитећи интерес само Бошњака. Тога више нема! То више не пије воде“, поручио је Додик.

Он каже да од њега нико до сада није тражио да се Република Српска дистанцира од Србије.

„Да је и тражено, ја не бих ништа испоштовао. Нити се Србија може одрећи Републике Српске, нити Српска Србије. Истини за вољу, у прошлости је било препрека на Дрини, али ми сада градимо мостове који ће нас спајати, а не разједињавати. Односи Републике Српске и Србије су на врло високом, завидном нивоу и наша је обавеза да те односе проширујемо и унапређујемо“, рекао је Додик.

Он истиче да му није јасно коме смета долазак предсједника Србије Томислава Николића у Бањалуку на прославу Дана Републике Српске.

„Коме то може да смета, осим умоболним људима. Ми смо позвали још неке политичаре, истакнуте академике, спортисте… Видећемо ко ће све да дође. Мени је искрено жао што и премијер Србије Александар Вучић неће бити са нама, јер мора на службени пут у иностранство, који је раније договорен“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће усаглашени приједлог закона о Уставном суду БиХ бити прихваћен и да у овој правосудној институцији више неће бити страних судија.

„Да не вјерујем, зар бих се упуштао у тако један озбиљан посао, који је за БиХ од фундаменталног значаја. Морамо свијету показати да можемо и без страног уплитања и без страних судија у Уставном суду БиХ“, рекао је Додик.

Он каже да ће ускоро са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, са којим заједно припрема приједлог закона о Уставном суду БиХ, објелоданити тај законски приједлог.

„Онда нам предстоји тежак и дуготрајан процес усаглашавања, јер око тог закона мора доћи до сагласности легитимних представника и институција сва три конститутивна народа у БиХ“, рекао је Додик.

Када је ријеч о питању војне имовине, Додик је рекао да отимачине неће бити.

„Отимачине ни педља територије Српске неће бити. Није проблем да Оружане снаге БиХ користе неке објекте, али да их отимају, то нећемо дозволити“, рекао је Додик.

Архива