Hовој америчкој администрацији предочити шта Срби желе

24.01.2017 Актуелно

Додик је оцијенио да се америчка политика, доласком Доналда Трампа на чело САД, већ драматично промијенила и да Срби морају имати иницијативу и рећи шта хоће.

„Нико сада неће сјести у Стејт департменту и данима мислити шта је амерчка политка према Балкану. Морамо да имамо иницијатву и да кажемо шта хоћемо. То мора да поставимо на дневни ред и тој новој администрацији, да са њима разговарамо и видимо шта је реално“, рекао је Додик синоћ за београдску Телевизију „Хепи“.

Коментаришући изјаву шефа Трамповог кабинета Рајнса Прибуса „ми волимо Србе“, коју је пренио шефу Представништва Републике Српске у САД Обраду Кесићу, Додик је рекао да зна све детаље о томе и више него што је у јавности изашло, али „о том потом“.

„Несумњиво да тамо имамо неколико важних људи, који су позиционирани“, истакао је Додик.

Он је навео да је недавно сазнао да је један од три кандидата за директора УСАИД-а човјек којег познаје много година и који није презао када је као конгресмен био у Бањалуци да каже: „Ако може Косово бити држава, може и Република Српска“.

„Није важно његово име, али он је један од три кандидата за директора УСАИД-а“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да, очигледно, проблеми на Балкану неће бити ријешени док се не ријеши српско национално питање, те додао да интернационализацију српског питања у највећем обиму треба да уради Србија.

„Сада је дошло друго вријеме и ово што се дешава у Америци и по Европи тражи од нас да се интернационализује и српско национално питање. Ако не тражиш, нећеш ни добити. Морамо изаћи из политике у којој сједимо, а странци долазе и траже нешто“, рекао је Додик.

Наводећи да је „сорошевски свијет“ почео да оспорава Трампа прије и него што је преузео функцију америчког предсједника, Додик је напоменуо да је Трамп у свом инаугуралном говору најавио борбу против исламског радикализма.

„То је и мој циљ и ја желим да будем дио тог циља да се борим против тог радикализма. Ја сам се и прије Трампа борио против исламског радикализма“, рекао је Додик, наводећи да исламски радикализам није само „Исламска држава“, него и селафије, вехабије и многи други којих у БиХ има много.

Он је навео да се зна да у Републици Српској постоји 113 вехабијски група, док су центри за обуку у Федерацији БиХ.

Коментаришући санкције које су му увеле САД, Додик каже да се ради на њиховом укидању, али није желио да износи детаље.

„Ја ћу радити са новом администрацијом /САД/ у обиму, на начин и са контактима које имам. То има неку своју процедуру. Има ту различитих ствари које су орбити. Видјећемо. Ради се на томе“, рекао је Додик.

Што се тиче прича о стварању „велике Србије“, Додик је рекао да има много разних ницијатива, као што је она бившег британског конзула у БиХ Ентонија Леса о стварању јединствене Србије, Републике Српске и сјевера Косова, које се њему /Додику/ „стављају у уста“.

„`Велика Србија` није Република Српска и Србија. Концепт `велике Србије` подразумијева нешто већи простор. `Велика Србија` је у некој политичкој, па чак и научној орбити на Западу нешто што је сасвим лоше“, сматра Додик и истиче да не треба идеју о јединству Срба изједначавати са концептом „велике Србије“.

Говорећи о могућем консензусу у Републици Српској СНСД-а са опозицијом, Додик је рекао да редовно позива опозиционе лидере и покушава да постигне тај консензус, али да је проблем што су код опозиције политике сада персонализоване.

„Тамо постоје персоне које воде своје затворене политике у заједничким институцијама и вјерујем да се ту не може ништа промијенити у смислу консензуса. Успјели смо да поставимо механизме у којима не иде тако оптимистично нарушавање Републике Српске“, рекао је Додик.

Додик тврди да једино Савез за промјене „држи леђа“ лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу, који је изгубио локалне изборе, Сребреницу, дошао му Фикрет Абдић, са Хрватима није што је био, пет посланика му излази из партије, у САД нема Хилари Клинтон, Реџеп Тајип Ердоган у Турској није тако јак.

„Савез за промјене каже да мора да сарађује. Зато је то помало тешко /око консензуса/“, рекао је Додик.

Он је навео да су, приликом прославе Дана Републике Српске у Бањалуци, у првим редовима били челници опозиције Младен Иванћ, Драган Чавић, Бранислав Бореновић, Младен Босић, али је само Додик позван на одговорност.

„Знамо да се они, када оду у Сарајеву, правдају да су морали“, каже Додик.

Што се тиче предсједничких избора у Србији, Додик је поновио да је то ствар Србије и да има веома позитивна искуства са људима који сада обављају фунцкије у Србији.

„Немам ништа против воље српског народа кога ће изгласати. Вјерујем да ће кандидат владајуће партије добити изборе и то анкете потврђују. А моје је да радим са свима“, каже Додик.

Говорећи о нападу на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, Додик је рекао да свака част Вучићу што покушава то да релативизује, али да он не би одустао док се не нађе ко је то организовао, јер је ударено на Србију.

Додик је рекао да још није утврђено ко је напао Вучића зато што је БиХ случајна земља, те додао да полиција Републике Српске има сва лица усликана, зна њихова имена и презимена, разговоре, коловође.

„Питање је шта би било са Вучићем да је пао, а стампедо га прегазио. Напад је очигледан. Имате коловођу, све се зна“, навео је Додик и додао да Тужлаштво БиХ то оставља са стране због накарадног правосудног система у БиХ.

Архива