Hепостизање договора у Предсједништву БиХ – најбољи начин урушавања БиХ

06.01.2017 Актуелно

Он је истакао да Српска у вези са прославом Дана Републике није тражила јединице Оружаних снага већ Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, јер се он управо тако зове и баштини традицију Српске и Војске Републике Српске.

„Шта је веће баштињење традиције осим Дана Републике који смо све вријеме прослављали. Да ли ће сутра ускратити и дан Војске, Видовдан и све што покушавају да ураде“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поздравио одлучност људи у Оружаним снагама БиХ да учествују у свечаности поводом Дана Републике.

„Очекујем да их видим на смотри на Тргу Крајине постројене, онако како то доликује обиљежавању овог празника и како смо на неки начин и хтјели. Можда неће шетати цијелом улицом, али ће бити постројени на Тргу, а омогућићемо да војни оркестар, у коме је значајан број Срба, односно сви Срби, буде дио манифестације, јер то људи желе“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прије пар година у Сарајеву одржана манифестација, гдје су ветерани такозване Армије БиХ дали рапорт ратном команданту Сеферу Халиловићу, а „наш војни оркестар био дио те церемоније, јер је тако било наређено“.

„Сада нама покушавају да то ускрате. То не може да покрије значај 9. јануара, јер је за нас то дан када су Срби на овим просторима одлучили да формирају Српску. Наравно, имамо око себе непријатеље оличене у политичком Сарајеву који од почетка покушавају да девастирају улогу Српске, али с тим морамо да живимо“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска сада нема ни минимално повјерење у БиХ, њену будућност и функционисање.

Додик је упитао шта ће Срби унутар БиХ, ако им се ускраћује минимално историјско право на обиљежавање Дана Републике.

„Зашто да ми ту останемо у условима када нам стално сервирају нешто ново што ускраћује наш идентитет и доводи нас у позицију да наводно морамо да одустанемо од неких наших виталних идеја. Е, то ми нећемо“, рекао је Додик.

Он је поновио да Српска остаје при ставу да слави 9. јануар и да се то неће промијенити. „Прославићемо га и ове године без обзира свидјело се то њима или не“, поручио је предсједник Српске.

Додик је рекао да није тачно да је он човјек који чим устане мисли нешто против БиХ, већ да жели да се направи систем који би могао да функционише.

Предсједник Додик је навео да највећи допринос урушавању и минималног повјерења Срба чини политичко Сарајево својим одлукама.

„Ако мисле да БиХ може опстати тако што ће Србима наметати рјешења ја морам да им кажем да су у великој заблуди. Српска нема намјеру да умањи своју значај, снагу и капацитет“, поручио је Додик.

Он је нагласио да никада мање повјерење није било у БиХ, те да је Српска давно рекла да је ту зато што мора, а не зато што хоће.

„Бошњаци и њихова илузија о БиХ и међународни интервенционизам ће се сигурно изгубити као такви. Неће бити толико снажни и јаки као што су били за вријеме Педија Ешдауна и неких других међународних мешетара“, рекао је Додик.

На ванредној сједници Предсједништва БиХ данас није донесена одлука о учешћу Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ на обиљежавању Дана Републике 9. јануара, јер није постигнут консензус.

Архива