Додик: Српска улаже 100 милиона евра у УКЦ

08.01.2017 Актуелно

Додик је истакао да је ријеч о највећем пројекту у здравственом сектору, те подсјетио на завршене пројекте изградње болница у Бијељини и Невесињу и на планове за изградњу болница у Источном Сарајеву и Добоју.

Након обиласка двије етаже Централног медицинског блока УКЦ-а које су реконструисане и опремљене, Додик је навео да, послије реконструкције и изградње осталог дијела, преостаје и изградња простора за Медицински факултет и Медицинску школу.

Он је рекао да је реконструисани дио урађен у складу са стандардима најбољих оваквих установа у окружењу, те захвалио извођачу радова – аустријском предузећу „Вамед“ на добро обављеном послу.

„Желим да ово буде завршено у предвиђеним роковима и да ставимо тачку на реконструкцију УКЦ-а, иако ће увијек бити потребе за одржавање и реновирање. На запосленима је да подигну значај овог центра у здравственом смислу, а на нама политичарима и људима из државне администрације да обезбиједимо логистику за то“, рекао је Додик.

Он је поручио да је реконструкција двије етаже УКЦ-а добра вијест поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

„Овај дан има пажњу свих и драго ми је што су наши људи обједињени у томе“, рекао је Додик и позвао грађане Српске да обиљеже сутрашњи празник – Дан Републике, без обзира да ли ће присуствовати свечаности у Бањалуци или бити негдје друго.
Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић порчила је да ће Влада Српске увијек подржати пројекте из области здравства који имају за циљ унапријеђење услова за боравак и лијечење пацијената, али и рад здравствених радника.

Цвијановићева је истакла да је такав и “Пројекат реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске“, који је амбициозан и реализује се предвиђеном динамиком.

Она је подсјетила да је прије годину дана отворено јужно крило УКЦ-а, али и да је изграђена нова болница у Бијељини и у Невесињу, као и најава изградње болнице у Источном Сарајеву.
“Драго ми је што ово не значи само нови простор и бољи услови рада, већ и промјену начина функционисања у организационом, али и у менталном смислу што нам је веома потребно и у области здравства и у другим сферама у друштву“, рекла је Цвијановићева новинарима након обиласка двије етаже Централног медицинског блока УКЦ-а које су реконструисане и опремљене.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић рекао је да је ово један од највећих пројеката у области здравства који се ради по европским сандардима.

„Динамика иде планираним током без икаквих назнака да би могло бити кашњења. Планирамо да пацијенти са локације хирургије у што краћем року пређу овдје да би имали адекватне услове лијечења“, рекао је Богданић.

Он је навео да у том смислу Влада, ресорно министарство, УКЦ и извођач радова улажу напоре да не би било никаквих потешкоћа.

„Веома је тешко радити на такозваном ‘живом објекту’ гдје истовремено имате грађевинске радове и смјештене пацијенте и гдје мора постојати потпуно разумијевање свих учесника“, рекао је Богданић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић констатовала је да су досадашњи радови изведени у складу са инвестиционо-техничком документацијом, што је потврдила и комисија за технички пријем.

Она је додала да је комисија предложила издавање употребне дозволе.

Генерални директор УКЦ-а Мирко Станетић рекао је да се реконструкцијом и изградњом УКЦ-а стичу услови да све организационе јединице овог центра буду на једној локацији.
Он је навео да ће на двије реконструисане етаже бити смјештене клинике за унутрашње болести, за неурологију, очне болести, за болести уха, грла и носа, као и дио Службе за максилофацијалну хирургију.

Станетић је рекао да се комплетна реконструкција и опремање Централног медицинског блока УКЦ-а очекује 2018. године, те је захвалио институцијама Српске на помоћи и пацијентима на разумијевању.

Реконструкција и опремање двије етаже Централног медицинског блока УКЦ-а дио је „Пројекта реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње Сјеверног крила УКЦ-а Републике Српске“, који финансира Влада кроз кредит Европске инвестиционе банке.

Архива