Додик: Прича о „великој Србији“ вишедеценијска антисрпска пропаганда

12.01.2017 Актуелно

„О `великој Србији` говоре они који уопште не разумију шта то значи“, истакао је Додик, те подсјетио да је „велика Србија“ чисто пропагандни појам, који је створио комунистички режим бивше Југославије и који је у прошлости обухватао много већу територију и обично укључивао дијелове Хрватске гдје живи српски народ, а који су сада пусти.

Он је напоменуо да је на основу мита о „великој Србији“ посљедњих 70 година спровођена антисрпска политика, а да су реалност Србија и Српска, којој се стално покушавају ускратити нормални и Дејтонским мировним споразумом дозвољени односи са Србијом.

Предсједник Српске је за руску телевизију „Царград“ рекао да су Срби из БиХ са Србијом емоционално и рационално повезани више него са БиХ, те додао да и на Западу постоје ауторитети који сматрају да је једини начин да се дугорочно стабилизује Балкан да се Србима да могућност да се боље повежу.

Додик је истакао да ти западни извори сматрају да Србима, као најутицајнијем, најмоћнијем и највећем народу на Западном Балкану, треба дати исте могућности који имају и други народи, односно да буде јединствен, а не разбијен у више малих држава.

Он је подсјетио да је и Аустроугарска за вријеме окупације БиХ покушавала да створи једну нацију, језик и политику, и то на штету Срба, те упозорио да се сада понављају сви ти покушаји стварања јединствене „државе БиХ“ поново на штету интереса Срба.

Додик је у том погледу подсјетио да је више пута кршен Дејтонски споразум, а да су високи представници одузимали Српској њене надлежности и преносили их на ниво БиХ.

Предсједник је рекао да се Република стално супротстављала таквој политици и само тражила да се испуњава „слово“ Дејтонског споразума, те истакао да је Српска за ових 25 година постојања показала да је способна да изађе на крај са различитим изазовима.

„Ми не желимо да високи представник и неке западне дипломате нама ‘пјевају пјесму’ о некаквом ‘духу’ Дејтонског споразума, правећи од њега идола који смо ми дужни да поштујемо. Нама то није потребно и то нећемо радити. И због тога је садашња наша политика одговор на такве кораке“, рекао је Додик.

Додик је додао да се, нажалост, БиХ од самог почетка показала као неуспјешна земља, док су на неуспјех од самог почетка били осуђени покушаји неких људи споља да на силу народе који скупа нису могли да живе у Југославији сада натјерају да заједно живе у БиХ.

Он је напоменуо да оваква БиХ од самог свог стварања Дејтонским споразумом постоји, са једне стране, на амбицијама босанских муслимана, а с друге стране на међународном притиску који подржава управо те амбиције босанских муслимана.

„БиХ је само територија, она је, у суштини, била само покушај да се реализује америчка идеја, да се овдје направи нова политичка нација, али тај покушај је пропао“, поручио је предсједник Српске.

Архива