Додик-Лонгин: СПЦ најважнији елемент српског националног идентитета

11.01.2017 Актуелно

Након састанка са епископом новограчаничким и средњезападно-америчким Лонгином, Додик је захвалио СПЦ и српској заједници у САД на залагању у очувању српског идентитета.

Посебну захвалност изразио је према Академији „Свети Сава“ из Чикага и Православној школи „Свети Сава“ из Милвокија, које је поводом Дана Републике одликовао Орденом Његоша првог реда за посебан допринос у развоју духовне и хуманитарне сарадње између српског и америчког народа, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске.

„Знамо колико напора наши људи у САД улажу да очувају наш идентитет. Имамо добар контакт са нашом заједницом у САД“, рекао је Додик новинарима.

Он је подсјетио да се у то увјерила и премијер Српске Жељка Цвијановић приликом недавне посјете САД.

Епископ новограчанички и средњезападно-амерички захвалио је на одликовањима и поручио да је обавеза за српски народ у САД да се не отуђи и не заборави своје коријене.

Он је изразио наду да ће контакти српских заједница у Српској и САД бити још интензивнији.

„Не само да подржавамо српски народ овдје и Републику Српску, молимо се и Богу за мир, за просперитет и добро свих људи који овдје живе“, рекао је владика Лонгин и честитао Републици Српској 25. рођендан.

Он је рекао да се у Академији „Свети Сава“ и Православној школи „Свети Сава“ настава одржава према државном програму, али и предаје на српском језику, као и вјеронаука.

„То је, можда, нешто најзначајније што наша црква тамо ради, поред богослужења. Пратимо шта се овдје дешава и проживљавамо са вама лоше вијести или непријатна дешавања, али се радујемо вашим успјесима“, истакао је владика Лонгин.

Он је нагласио да се српски народ у САД радује када представници Републике Српске посјете САД или када на вијестима чују да бране српски народ и боре се за боље сутра.

Архива