Додик: Hећу дати своју сагласност за кретање БиХ ка НАТО-у

09.01.2017 Актуелно

Додик је навео да је НАТО моћан, али да треба уважити чињеницу да је тај војни савез на Српску бацао осиромашени уранијум чиме се повећао број малигних обољења, за шта се даје озбиљан новац.

Он је додао да НАТО овдје није уопште добро дошао.

„Ми вас овдје трпимо, ми вас уопште не волимо и то је оно што желимо да им кажемо. Стално се прича да није политички коректно рећи НАТО-у ви сте бацали овдје осиромашени уранијум, ви сте нас бомбардовали. Како мислите да вас ми овдје волимо послије овога што је урадила ова њихова жена / командант НАТО-а у БиХ Жизел Вилц/ у Сарајеву /која је раније оцијенила да је присуство војника Оружаних снага БиХ на обиљежавању Дана Републике кршење Закона о одбрани“, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је оцијенио неприхватљивим то што се команда НАТО-а у БиХ покушава уплести у питања у вези са присуством Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ у програму обиљежавања Дана Републике.

„Овим самим питањем Оружане снаге су се дистанцирале од Српске и Српска од њих. То нису наше оружане снаге. Наравно, тамо има Срба у саставу и ја то поштујем и цијеним. Они су најревноснији били и до сада. Поштујем наш командни војни састав и војнике. Оружане снаге су се актом министра и НАТО штаба у БиХ понијели непријатељски према Српској и немамо потребу да вјерујемо у такве институције и организације“, поручио је Додик.

Он је поновио да Српска није тражила војне јединице, већ само ону која баштини традицију Војске Републике Српске.

„Ове године је крај што се њих тиче. Ево најављујем да не морају долазити. А, чланови Оружаних снага у будућем времену моћи ће као слободни грађани Срби да присуствују свим нашим обиљежавањима. Ми ћемо формирати јединицу ветерана Војске Републике Српске којима ћемо обући униформе Војске Српске и за све наше потребе и формираћемо и оркестар који ће се тиме бавити. Не требају нам представници Оружаних снага, али су представници Срби у Оружаним снагама увијек добро дошли. Они су наши људи“, поручио је Додик.

Он је најавио да ће формирање јединице ветерана Војске Републике Српске бити вјероватно урађено до Видовдана.

Додик је рекао да су ОС покушале да у вези са Даном Републике понизе Српску и деградирају њена права, због чега нема разлога да буду уважаване.

Додик је истакао да ће се ангажовати да им се искључи и вода и струја у случајевима гдје нису платили комуналије и рачуне за одржавање.

„Хоће да нам узму имовину за пут у НАТО. Ево сад им кажем да нема и оно што сам раније пристајао, сад нећу. Нећете добити ни центиметар наше имовине“, рекао је Додик.

Он је нагласио да на питањима Српске нема компромиса.

Архива