Додик: Од нове америчке администрације ћу затражити да се ревидира одлука о санкцијама

20.01.2017 Актуелно

Додик је нагласио да ће представницима нове администрације покушати да објасни комплетну ситуацију, истичући да ни у једној његовој изјави нема оспоравања Дејтонског споразума и да о сецесији више причају други него Република Српска.

Он је изразио увјерење да се моћ Америке не заснива на томе само да дјелује, већ да ће, као што је и раније чинила, показати способност да призна неке ствари, попут погрешне политике у БиХ.

„У Вашингтон сутра долази нова администрација која ће очигледно морати да рјешава далеко сложенија питања него што је мој статус. Када се то мало смири и када видим ко то одлучује, појавићу се са захтјевом да се одлука о санкцијама ревидира. То не бих чинио да је остала стара администрација, али пошто долазе нови људи биће веома важно да успоставимо контакте и односе“, рекао је Додик синоћ за београдску телевизију „Прва“.

Предсједник Републике Српске је навео да је о овим санкцијама неколико пута разговарао са премијером Србије Александром Вучићем, чији је приступ веома рационалан.

„Рекао ми је да Србија неће прихватити те санкције. Не желим да Србија и Република Српска имају због мене проблем. Не сматрам да сам Богом дан и да треба да останем овдје стотину година. Ово није моје насљедство. Имам мандат још двије године“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да не очекује да му Србија, нити било ко други „чува леђа“, јер његова леђа чува народ Републике Српске и поручио да ће престати да се бави политиком када изгуби изборе.

„Не очекујем никакву заштиту. Више ми чувају леђа неки „западњаци“ него предсједник Русије Владимир Путин, а он је одличан човјек“, рекао је Додик.

Истичући да је одлука да му буду уведене санкције донесена два дана прије одласка актуелне америчке администрације, Додик је оцијенио да је овдје ријеч о показивању мишића, а не о нечему што може да буде реално.

„Њихова разочараност континуираним неуспјехом у БиХ је велика и наравно да су покушали да нађу неко оправдање за своје неуспјехе“, рекао је Додик.

Он је навео да је очигледно да се БиХ може одржати једино насиљем, додајући да је у БиХ огроман интервенционизам Американаца био присутан од потписивања Дејтонског споразума, који су почели да руше, уводећи високог представника и дајући му подршку за разне иновације које су промијениле карактер тог међународног акта.

„Све оне који се у прошлости нису слагали са тим њиховим начином, они су санкционисали“, рекао је Додик и напоменуо да су високи представници из политичких разлога санкционисали више од 250 људи.

Додик је рекао да није био спреман да буде послушник, те да ничим није доказано да је кршио законе, као што је то наведено у објашњењу за увођење санкција.

Предсједник Српске наглашава да га ниједан суд никада није осудио за кршење закона, нити против њега постоји оптужница, али да је стално под неким истрагама и упитао – гдје пише да је амерички амбасадор у БиХ задужен да одређује ко крши законе?

Он је истакао да у Републици Српској нема никаквог сецесионизма и да је СНСД, чији је лидер, далеко од одлуке о референдуму.

„Једино што могу да закључим је да они перципирају да је СНСД 18 година добитник избора и да може сам да донесе одлуку да ли ће бити неког референдума или неће. Одлуку о референдуму доноси парламент, а не Милорад Додик, нити СНСД“, рекао је Додик.

Он је навео да СНСД у парламенту може да покрене разне иницијативе, али да је за доношење одлуке потребна већина.

„Ми смо рекли да ћемо 2018. године сјести и видјети докле се стигло са спровођењем Дејтонског споразума и да ли су почеле да се враћају надлежности како су предвиђене тим споразумом, те да ће, уколико се то не деси, СНСД размишљати о томе да покрене питање мирног разлаза у БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да његова политика никад није била политика сукоба и одбацио тврдње о наводној запаљивости приче о референдуму.

„Референдум се спроводи у читавом свијету на хиљаду мјеста. Зашто ми то право немамо? Зато што то муслиманима не одговара“, каже Додик, додајући да и њему смета инертност муслимана када је ријеч о борби против тероризма и покрићу које дају екстремистичким групама.

Он је поручио да Влада Републике Српске поштује Дејтонски споразум, додајући да поштује слово Дејтонског споразума, али да не жели да поштује дух споразума.

„Нећете наћи ниједну моју изјаву у којој сам оспорио било шта што се тиче слова Дејтонског споразума, а добио сам квалификацију да кршим Дејтонски споразум“, рекао је Додик.

Он каже да је упозораван на многе ствари у вези са његовом безбједношћу, али да се на њих није освртао, подсјетивши да није одустајао од својих ставова ни под притисцима, чак ни када му је пријећено да ће „видјети снагу САД“.

„То смо видјели кроз историју и сада знамо шта могу да ураде. Али има неко достојанство које не може да се доведе у питање. Не можете ви мени рећи да морам да спроведем реформу полиције, да прихватим да БиХ нема трочлано Предсједништво, него да има једног предсједника и да Република Српска промијени назив“, рекао је Додик и додао да се бори за позицију Српске.

Он је подсјетио да је прије четири године одбио захтјев америчког амбасадора у БиХ да буде срушена православна црква у Поточарима, јер наводно иритира Бошњаке, након чега су га Американци прогласили некооперативним.

Одговарајући на питање да ли ће услиједити још неке оштрије мјере, Додик је рекао да вјерује да ће америчка политика бити утврђена на нови начин и да ће то овдје релаксирати проблеме и дати људима право да одлучују, а не да им намећу шта они мисле.

Додик је истакао да га је обрадовала изјава новог америчког предсједника Доналда Трампа да се његова администрација неће обрачунавати са владама широм свијета, што, како каже, значи да су претходне то масовно радиле.

Предсједник Српске каже да не зна како ће реаговати европске земље и да ли ће донијети одлуку попут САД, поручивши да не страхује.

„Санкције су уведене Милораду Додику и то је мој проблем. Нисам први коме су уведене санкције“, рекао је Додик и подсјетио да су под санкцијама били многи политичари у Србији и БиХ.

Одговарајући на питање да ли је спреман да поднесе оставку ако се санкције прошире, Додик је упитао зашто би давао оставку због необјективних санкција, које су, како каже, муслимани једва дочекали.

Упитан да ли се може десити миран разлаз у БиХ, Додик је истакао да ће се само такав и десити.

„Ово ће само свенути и једног дана ће функционисати само оно што функционише. Овдје је једина самоодржива прича Република Српска. Оно што имате горе на нивоу БиХ се држи насиљем, прије свега досадашње америчке администрације. Нисте могли ништа да урадите, а да није уплетена амбасадорка и њени људи“, рекао је Додик.

Додик је истакао да никада није био сарадник Американаца, јер у супротном не би својевремено био смијењен након двије године мандата.

„Ја сам 1998. године у једној констелацији односа изабран за предсједника Владе Републике Српске и за то је био довољан број гласова у парламенту. Неки причају `ови и они су гласали`, а неки да то није могло без утицаја Американаца… Могуће да је то било тако, али то су Американци радили из свог интереса. Након двије године, ја у њиховој перцепцији нисам био њихов играч и они су учинили све да доведу Иванића на мјесто предсједника Владе, али остала је прича да они мене држе свих ових 20 година“, рекао је Додик.

Он је указао да су се главни уступци и губљење надлежности Републике Српске десили од 2001. године када више није био предсједник Владе, али да је то преношење стало 2006. године када је поново преузео ту функцију.

Архива