Додик: Cрпска спремна за мир и сарадњу

10.01.2017 Актуелно

„Овдје смо да обиљежимо Дан Републике и да се окупимо око наше крсне славе“, рекао је Додик пред стотинама окупљених на свечаном пријему у хотелу „Јелена“, којем су присуствовали Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом, бројни министри у Влади Српске, посланици из регије, челници Брчког и бројни гости из друштвеног и културног живота дистрикта.

Он је додао да је слава очувала српски народ и да карактерише његово традиционално гостопримство, те одбацио све притиске и покушаје оспоравања прославе 9. јануара као Дана Републике Српске, уз оцјену да је у вези са тим непотребно направљено тешко политичко питање.

„Нећете нас уплашити, нећете нас тјерати, нећете нам забранити 9. јануар и нећете нам забранити нашу крсну славу. Можете да радите шта год хоћете ви у Сарајеву и ви који подржавате оно што Сарајево хоће, на том питању нема компромиса“, поручио је Додик и додао да је на јучерашњој прослави Дана Републике показано јединство снажније од свих пријетњи.

Предсједник Српске навео је да се БиХ покушава одржати на бошњачком, муслиманском идеализму, који је подржала међународна заједница и моделирала БиХ до те мјере да је она потпуно несигурна и немогућа земља.

Он је захвалио грађанима Брчког који су изашли на референдум о Дану Републике Српске прошле године и оцијенио да је то био важан доказ припадништва и односа Брчког као дијела и Републике Српске.

„Српска је окупљена око идеје слободе јер је нестабилност тог времена натјерала Србе на овим просторима да се заштите, као што су то учинили и други народи“, каже Додик.

Предсједник Српске је истакао да је прошло вријеме пријетњи и да нема договора у БиХ на бази илузија и имагинација, него да се мора поштовати реалност.

„Република Српска ни једним својим потезом није ништа учинила против БиХ, а БиХ масовно чини потезе против Српске и низ одлука је базирано на томе. Док год Бошњаци мисле да могу да буду заштићени од странаца, наравно да неће бити дијалога и неће бити ни ове земље“, нагласио је Додик.

Додик је указао на важност даљег интегрисања Брчког као дијела Републике Српске и српског народа, уз оцјену да је данас у БиХ самоодржива једино Република Српска.

Током славља у Брчком, предсједник Српске Милорад Додик уручио је данас златник мајци прворођене бебе ове године у Српској, Миланки Панић која је родила сина Лазара.

Поводом Дана Републике вијенце на споменик српским браниоцима Брчког у центру града положили су Додик, делагације Владе Српске, градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, делегација локалне Скупштине и представници Борачке организације у Брчком.

Кабинет Предсједника Републике организовао је данашњи пријем и обиљежавање крсне славе у част Дана Републике Српске – 9. јануара у Брчко дистрикту, а који је одржан у хотелу „Јелена“.

Архива