Додик – Човић: Неприхватљиво покретање ревизије тужбе БиХ за геноцид против Србије

26.01.2017 Актуелно

Након састанка у Бањалуци, Додик је данас на конференцији за новинаре истакао да треба одбацити било какве активности по том питању, те упозорио да ће, ако бошњачки политичари нешто такво ураде унилатерално, то представљати злоупотребу процедура и функција.

Он је истакао да ситуација у БиХ захтијева већи ангажман на рјешавању унутрашњих политичких, али и економских питања.

Говорећи као предсједник СНСД-а, Додик је нагласио да су тимови ове странке и ХДЗ-а БиХ финализовали договор у вези са приједлогом закона о Уставном суду БиХ, те да је у вези са тим питањем остао да се доврши стручни дио посла.

Он је поручио да сарадња СНСД-а и ХДЗ-а БиХ није против било кога, већ јој је циљ управо рјашавање бројних неријешених питања у БиХ.

Човић је оцијенио да „никоме не требају активности“ по питању ревизије тужбе БиХ против Србије, те да је јасно да би то могло донијети штету БиХ и односима са сусједима.

„То би нас потпуно вратило уназад“, упозорио је Човић и оцијенио да би након тога настао „потпуни колапс“ у цивилној власти у БиХ.

Говорећи као лидер ХДЗ-а БиХ, Човић је потврдио да су стручни тимови двије странке близу рјешења када је ријеч о приједлогу закона о Уставном суду БиХ.

Он је рекао да је ситуација у БиХ сложена и да се чини „да нису сви на исти начин тога свјесни“, те поручио да се мора створити амбијент да земља нормално функционише, у чему СНСД и ХДЗ БиХ желе да дају допринос.

Човић је навео да је ХДЗ БиХ заинтересован и да се рјешава питање „Сејдић и Финци“, које би требало „отворити“ до краја мјесеца.

Архива