Cви да се одазову и буду дио свечаности обиљежавања Дана Републике

05.01.2017 Актуелно

„Озбиљан је период 25 година постојања током којег смо развијали наше институције, бранили нашу позицију, објашњавали како то може да функционише БиХ, али нажалост нисмо имали партнере са којима бисмо могли да изграђујемо једну нормалну и реалну државу. Као резултат настојања која нису имала партнерство с друге стране, данас имамо државу која врло често наступа непријатељски према својим грађанима и бива изолована сама од себе, врло често без иједног стварног одговора на било какво питање са којима су суочени грађани оба ентитета и бојим се да нас то води у погрешном правцу“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући онемогућавање Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку Оружаних снага БиХ и његовим припадницима да учествују у активностима предвиђеним програмом обиљежавања Дана Републике, Цвијановићева је истакла да од људи из Српске, ма гдје се они налазили, очекује да буду заједно увијек када је важна прилика, додавши да је од посебног значаја обиљежити Дан Републике, у условима гдје је свако оспорава на овакав начин у оквиру БиХ.

Она је оцијенила да опструкције у вези са прославом Дана Републике нису прве такве врсте, јер је Српска годинама суочена са различитим опструкцијама, а све су заједнички концентрисане против ње.

„Ту нема никаквих посебних новости. Та хистерија која константно долази из политичког Сарајева попримила је сада и неке веће размјере и суочени смо са стварним опструкцијама, али сам сигурна да ће институције Републике Српске и сви њени грађани, који заједно и сложно стоје на овом задатку одбране Републике Српске и њених институција, тако и поступити“, изјавила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је нагласила да очекује одлучну улогу сваког функционера из Републике Српске који се налази на нивоу БиХ, као што то очекује и од оних који се налазе на важним позицијама у Српској у нечему што је јако важно – прослави Дана Републике Српске.

„Ово је, као што је то рекао предсједник Републике Српске, деликатна ситуација, у којој желимо да одбранимо своје право на нешто што се зове обиљежити Дан Републике. Ако је нешто било на снази 20 и више година, зашто је постало толико проблематично? Мислим да је то измишљена тема која треба да послужи само /предсједнику СДА/ Бакиру Изетбеговићу на испуњавању његовог политичког плана, који нема никаквих додирних тачака са политичким планом Републике Српске и ми функционишемо на тај начин“, појаснила је Цвијановићева.

Она сматра да Изетбеговић, због своје искључивости, води политику која не дозвољава никоме ко је другачији да буде дио нечега што се зове заједничка прича.

„Он је највећи проблем и мултиетичности и суживота у БиХ због своје инвазивне политике којој више нема краја. Једина права баријера нормалном функционисању БиХ долази из политичког Сарајева захваљујући лидерима какав је Изетбеговић“, тврди премијер Српске.

Она је истакла да се годинама покушава подметнути лажна теза – да је Република Српска или њен предсједник сметња функционисању БиХ, те додала да стварна препрека лежи у Сарајеву, које не познаје, не трпи и не прихвата и не може да функционише уз било шта што је другачије.

„Наш циљ јесте јака Република Српска, очувати њене институције и њен политички и економски капацитет и постићи јединство, којег, нажалост, није било увијек и у свим моменмтима, али сам сигурна да ће оно бити изграђено. Ту превасхо мислим на политичке субјекте, јер је народ јединствен и зна какву Републику Српску жели и мора имати за себе, али и каква је БиХ у оквиру какве може да функционише“, поручила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су околности и односи у БиХ сложени и компликовани, али да то није никаква новост иако је тачно да је та хистерија изашла из оквира разумног или прихватљивог, те подсјетила да ниједна година у постојању и развоју Републике Српске није била једноставна и лака.

„Иза нас су тешке године, али смо опстајали и успијевали да очувамо нашу супстанцу управо јер смо знали и гдје се крећемо и зашто и шта треба да радимо. Нема разлога да тако не буде и у будућности, али не смијемо бити наивни и мислити да су та тешка времена иза нас, јер су она и сада када говоримо о таквим околностима када су у она у оквиру БиХ досегла свој врхунац“, рекла је Цвијановићева.

Неке од тема кроз које је продубљено неповјерење, навела је Цвијановићева, јесу Дан Републике, резултати пописа, као и одлука Оружаних снага БиХ, али и разна писма која се шаљу институцијама Српске увредљивог садржаја.

„То је једна толико болесна атмосфера која сама негира могућност опстанка ове државе. Слати толико болесна писма од људи који кажу да желе бити ваши суграђани, не видим никаву потребу да неко буде с неким у партнерству. Ту постоји експлицитна, јасно изражена намјера да треба да преовладава један став, који се креира у Федерацији БиХ или у политичком Сарајеву, којег се слијепо придржавају сва та удружења која пишу те увредљиве поруке и нашим институцијама и званичницима“, појаснила је Цвијановићева.

Она сматра да то показује толико је мали капацитет БиХ да она опстане онаква каква је замишљена.

„Жалимо због тога, вољела бих да живимо у држави у којој постоји толеранција, у којој нећемо политички да радимо једни другима то што се дешава, али, нажалост, тако су креирани односи у којима постоји инвазивни приступ који долази из Сарајева, чему се морамо одупријети“, поручила је премијер Српске.

Она је нагласила да је Република Српска најбољи дио БиХ, бастион демократије, што је показано референдумом, функционисањем институција, али је истакла да други ентитет воли да адресира различите ствари и проблеме на рачун Републике Српске.

„Они постају бастион једног екстремизма, радикализма, кочнице свему ономе што би требало да буде својствено модерним демократијама. Те ће се ствари искристалисати, Република Српска иде неколико корака испред Федерације БиХ“, оцијенила је Цвијановићева поручивши да Српска сигурним кораком иде тамо гдје је наумила и тамо ће и стићи.

Она је додала да ће обиљежавању Дана Републике присуствовати и гости са највишег нивоа Србије, истичући да је Српској и најважнији однос који има са институцијама и званичницима Србије.

„Задовољни смо чињеницом да ће доћи предсједник Србије Томислав Николић, те већи број министара и других званичника“, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да позив упућен Николићу да се дистанцира од обиљежавања Дана Републике, показује да Сарајево има необичне политичке претензије.

„Сигурна сам да једна екстремно нападна политика која хоће свакога да потчини себи може бити и јесте осуђена на пропаст“, закључила је Цвијановићева.

Архива