Cуштина заједничке политике Срба у БиХ – јака Српска

08.01.2017 Актуелно

Додик је вечерас, уочи обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, рекао да се осјећа радосно и задовољно чињеницом да је Српска дочекала 25. рођендан јер се тиме улази у још стабилније вријеме, с обзиром на то да су многи државни облици на Балкану пропали и нису доживјели четврт вијека постојања.

Предсједник Српске каже да су народ, сви политички фактори и институције Српске одлучни да наставе са обиљежавањем Дана Републике као и раније, без обзира на одређене тензије због тог питања.

„Ми славимо. Придружите нам се ако желите, ако нећете сви ваши приговори се одбијају од нас“, изјавио је Додик за РТРС.

Он је рекао у вези са прославом Дана Републике да се посебно водило рачуна о безбједности кроз превентивне активности МУП-а Српске како би се обезбиједило потпуно сигурно окружење и средина за одржавање свих манифестација.

„Ми то чинимо на нашем простору, нашој републици и не би требало да никоме сметамо. Никога не изазивамо и никоме не желимо ништа лоше тиме што славимо наш празник. Можда има неких фанатика охрабрених политичком атмосфером која се храни у Сарајеву и хтјели смо да управо нашом организацијом и превентивним активностима пошаљемо поруку да смо премни за сваку врсту угрожавања наше сигурносне и безбједносне ситуације. Дакле, што се тиче осталих сегмената обиљежавања Дана Републике све је спремно“, поручио је Додик.

Он је рекао да је обиљежавање 9.јануара почело данас кроз низ садржаја и да ће бити настављено сутра, а све ће почети литургијом у 9.00 часова Бањалуци коју ће служити Његова светост патријарх српски Иринеј, након чега ће се обавити обред у вези са крсном славом Српске Светим архиђаконом Стефаном.

„Не одустајемо од тога да славимо славу Српске у складу са нашом традицијом која постоји неколико вијекова. Слава је тако једна добра ствар. Код Срба је то мјесто и догађање које је спремно да прихвати госте. Ко год дође, он је добродошао. Не могу да разумијем да некоме смета наше гостомпримство које показујемо. Ми сутра славимо тај дан сходно традицији, не вријеђамо никога и ко год дође добро је дошао, ко не дође нећемо се љутити“, навео је Додик.

Он је рекао да ће сутра у 15.00 часова у Административном центру Владе Српске бити организован пријем који је у суштини славски ручак за званице које дођу.

„Биће ту људи који годинама долазе. Прошле године је био премијер Србије Александар Вучић а ове године предсједник Србије Томислав Николић“, рекао је Додик.

Одговарајући на спекулације о томе зашто долази Николић а не долази Вучић, Додик је рекао да се они ријетко појављују заједно на манифестацијама државног карактера јер је то ствар државног протокола Србије, те да поменутим спекулацијама не треба давати значаја.

Он је рекао да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић позвао Николића да не дође у Бањалуку да би тиме скренуо пажњу на себе, те истакао да му не треба медијски придавати толику пажњу.

„Ко је он да једном Томи Николићу, предсједнику једне моћне Србије, шаље поруку када га нико ништа није питао? Ако је /Изетбеговић/ мислио да БиХ реагује на то питање, он је требао да тражи сједницу Предсједништва БиХ и да оно донесе одлуку, а онда да се у име Предсједништва БиХ одреди ко ће говорити, најчешће предсједавајући а не Бакир“, каже Додик.

Он је рекао да ће на обиљежавању Дана Републике бити сви који су позвани и веома важни и драги Српској, а међу њима и чланови Владе Србије, први замјеник предсједника Владе Србије Ивица Дачић, који је и министар спољних послова Србије, Његова светост патријарх Иринеј, представници блиских партија из европских земаља, попут Француске и Аустрије, неколико амбасадора који поштују Српску.

Додик је рекао да је окупљање око Дана Републике уопште није било спорно, без обзира на различите политичке погледе јер су ту и власт и опозиција.

„Ми имамо можда само у стратегији, приступу и начину видљиве разлике о томе како се борити у Сарајеву, али сутра ћемо сви бити ту и драго ми је што је тако“, рекао је Додик.

Он је рекао да је ово било првих 25 година Српске.

Архива