Циљ Уставног суда БиХ – деградација Српске и Срба

25.01.2017 Актуелно

Додик сматра да ову срамну одлуку треба одбацити као политички мотивисану, те тражити да се изврши ревизија оваквих одлука и на тај начин утврди право дјеловање Уставног суда БиХ.

Предсједник Српске је истакао да је Уставни суд БиХ и формиран искључиво да би политичким дјеловањем моделирао нови политички систем кроз то да легализује наметнута рјешења ранијих високих представника.

„Сада се упустио у једну веома опасну политичку игру којом деградира Уставом постигнута и дата права и Републици Српској и српском народу, као конститутивном, што је показао овом одлуком одбијајући апелацију посланика из Републике Српске, који су сматрали да органи који нису конституисани не могу да доносе правне одлуке“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је оцијенио да је покушај да се Уставни суд БиХ покаже као мјесто политичких одлука веома опасан за БиХ и Дејтонски споразум.

„Разумљиво је да је, након одустајања високог представника да дјелује, сада одлучено да интервенишу на политички систем путем Уставног суда БиХ. Донесена одлука најбоље потврђује све оно што смо до сада причали на ту тему и најбоље осликава намјере којима се даље жели бавити Уставни суд БиХ и да се обрачунава искључиво са Републиком Српском и Србима у БиХ“, рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он подсјећа да је Уставни суд БиХ констатовао чињеницу да Срби у Дому народа Парламента ФБиХ нису представљени како је то Уставом предвиђено и утврдио да је то „легитимно“.

Додик је најавио да ће ово, осим приједлога закона о Уставном суду БиХ, бити тема његовог састанка са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, који ће бити одржан у четвртак, 26. јануара у Бањалуци.

Предсједник Српске истиче да је неприхватљиво да Уставни суд БиХ више дјелује и ради на основу правила које су раније прописали на бази сугестија које су давали високи представник и међународни фактор, наглашавајући да је неопходно доношење закона о Уставном суду.

„Вјерујем да ће у том погледу дјеловати сутра људи из Републике Српске на састанку коалиције на нивоу БиХ. Увјерен сам да ће Човић на тој позицији и што се тиче коалиције дјеловати, те позивам и остале из Српске да дјелују и да се питање доношења закона постави као ултиматум, као најважније у БиХ, а да се друга питање ставе са стране, док оно не буде ријешено“, додао је Додик.

Он је поручио опозицији у Српској да је спреман да се са њима састане било гдје, јер је важно да у оквиру Републике Српске имају договорене политике, с обзиром да се не зна шта они у Сарајеву договарају.

„Сматрам да је за њих паметно побјећи од видљиве позиције, јер је лидер СДА Бакир Изетбеговић, побједом Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД, изгубио снажну подршку и лагодну позицију коју им је омогућавала америчка администрација и Хилари Клинтон, а промијењена је и турска позиција у свијету. Изетбеговић је изгубио и локалне изборе“, рекао је Додик и додао да је Изетбеговић у проблемима и са лидером СББ-а Фахрудином Радончићем.

Он је додао да има сазнања да су многи из СДС незадовољни оним шта странка ради на том плану.

„Као предсједник Републике сматрам да је потребно да имамо континуиран разговор на важне теме, а то је тренутно закон о Уставном суду“, поручио је Додик.

Он је навео да је основа за разговор о закону о Уставном суду БиХ са Човићем закон који су раније предложиле све парламентране политичке партије, а ХДЗ БиХ жели да се у то дода да се на адекватан начин утврди избор чланова Уставног суда у ФБиХ.

Додик сматра да ниједна политичка партија из Српске не би требало да има ишта против и да ће сви остати при заједничком приједлогу.

Уставни суд БиХ 19. јануара одбацио је као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона и осталих општих правних аката које је Парламент ФБиХ усвојио од његовог конституисања послије избора 2014. године.

 

 

Архива