Цијело друштво да се ангажује у фаворизовању знања у Српској

06.01.2017 Актуелно

Додик је потврдио да талентовани људи иду из Српске, јер су неталентовани преузели и ушли у многе сфере.

Он је оцијенио да најбољи студенти факултета морају да буду апсолутно уважавани и запошљавани на факултетима и у другим јавним институцијама.

„То је тешка борба и није само борба мене као предсједника. То читаво друштво треба да уради, укључујући академску заједницу, али и студенте, да се изборе за ту врсту права. Понекад је, можда, најлакше отићи, али је изузетно болно се враћати“, рекао је Додик.

Он је поручио да се млади морају борити за посао, јер на Западу, гдје одлазе талентовани и стручни, углавном, не раде у складу са својим факултетским дипломама, одлазе на најмање плаћена радна мјеста.

„Тамо многи које срећем перу судове по ресторанима да би могли да преживе, али овдје не би прихватили неки тежи посао који по њима није достојан“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се мора рјешавати грешка система.

„Не говорим да није мука. Немам илузију и знам да има људи којима је посао потребан, али не можете очекивати да сте били неки неквалификовани радник, токар или возач, да за двије године донесете диплому из Широког Бријега и очекујете да сте високообразован тип и имате право на то. То је грешка система и то се мора рјешавати“, рекао је Додик.

На питање како то да пословна заједница у Српској тражи посебну сједницу Народне скупштине јер Српска демографски остаје без људи, Додик је одговорио да ће људи, вјероватно, рађати дјецу ако им пословна заједница да веће плате и омогући добре станове.

„Ако се они тим питањима баве, то говори да немају неких других проблема. Српска и овај народ имају проблем, али је он регионалан. Читав регион је у дебаланасу те врсте. Као предсједник, могу да апелујем да се људи жене, удају и да се рађају дјеца. Ево, ја апелујем и желим то да видим, јер имам петоро унучади. Моја ћерка има четворо дјеце“, рекао је Додик.

Архива