Братунац: Општински одбори четири странке колективно прешли у СНСД

22.01.2017 Актуелно

Тиме је ова странка постала знатно бројнија и снажнија и сада има пет одборника у локалном парламенту.

СНСД-у су приступили Савез за демократску Српску, Напредна Српска, СРС Републике Српске и Покрет за преокрет /независна листа/.

Лидери тих странака су саопштили да, заједно са општинским одборима и чланство ових партија приступа СНСД-у.

Нови одборници СНСД-а су Радисав Јовановић, Брано Ђурић и Саво Вулић и они ће чинити заједнички клуб одборника са још два одборника СНСД-а у братуначкој локалној Скупштини.

Предсједник братуначког СНСД-а Славица Јовановић изјавила је, након свечаног потписивања споразума о приступању четири страначка општинска одбора у ову странку, да су ти одбори указали повјерење предсједнику ове странке и Републике Српске, Милораду Додику.

Према њеним ријечима, за колективни прелазак четири политичке странке у редове братуначког СНСД-а, најзаслужнија је досљедна Додикова политика и принципијелно заступање интереса Српске и српског народа.

„Ујединила нас је Република Српска и борба за очување њеног интегритета и јединства и оснаживање у борби против њене деградације и укидања. Сада смо најбројнија политичка групација са више од 2.500 људи или око 30 одсто бирачког тијела у овој општини“, појаснила је Јовановићева.

Она је упозорила да је СДА, која заступа политику укидања Републике Српске, постала доминантна у власти у Братунцу.

„Немамо ми ништа против бошњачког народа, али се боримо против концепта СДА која перманентно заговара и ради на урушавању, обезвлашћивању и нестанку Републике Српске називајући је геноцидном, као и српски народ, што је недопустиво“, истакла је Јовановићева.

Она је поручила да братуначки СНСД и све партије које су му данас приступиле осуђују наметање санкција САД предсједнику Републике Српске и очекује да ће оне ускоро бити укинуте са доласком администрације новог америчког предсједника Доналда Трампа.

Јовановићева је поручила представницима ДНС-а и Уједињене Српске, које на републичком нивоу чине владајућу коалицију, да преиспитају исправност своје одлуке да на локалном нивоу формирају власт са СДА која негира постојање Републике Српске.

Она је подсјетила да је СНСД имао потписан споразум о предизборној и постизборној сарадњи са ДНС-ом у Братунцу, али су они у предизборној кампањи радили против СНСД-а и формирали власт са СДА и СДС-ом.

„Ако им је то боље, то је њихов избор, али је то учињено због задовољавања ситних личних интереса појединаца који су им пречи од интереса народа и Републике Српске“, оцијенила је Јовановићева.

Она очекује приступање још три одборника у састав СНСД-а и каже да онда неће имати тежак задатак да сруше актуелну братуначку власт и формирају скупштинску већину.

Досадашњи предсједник Општинског одбора Савеза за демократску Српску Срђан Ранкић рекао је да је ова странка од оснивања подржавала предсједника Милорада Додика и његову политику и да је данашње приступање општинских одбора четири странке СНСД-у одговор на насртаје политичког Сарајева на Републику Српску, њене институције и српски народ.

„Уједињени улазимо у одлучну борбу у заштиту интереса српског народа и Републике Српске“, поручио је Ранкић, упозоравајући братуначки СДС, ДНС И СНС да због појединачних личних интереса раде на штету ове општине и Републике Српске, али да тако неће моћи радити још дуго.

Досадашњи предсједник СРС Републике Српске у Братунцу Зоран Гвозденовић осудио је пробосанску политику Савеза за промјене која угрожава опстанак и овлаштења Републике Српске и конститутивност српског народа у БиХ.

Он је позвао грађане и саборце да приступе СНСД-у и борби за очување српске слободе у БиХ чији је једини гарант постојање Републике Српске.

Слично су оцијенили и досадашњи предсједници Напредне Српске Војин Остојић и Покрета за преокрет Саво Вулић, који су поручили да им је циљ да граде и развијају Братунац, али да би до тога дошло мора се смијенити актуелна „ненародна власт“ у овој општини

Архива